Istina

Cvijanović se distancirala od Deklaracije iz Tirane

U emisiji “Polis” Televizije Sarajevo koja je emitovana 15.12.2022. godine gosti su bili nekadašnji bh diplomata, publicista i novinar Zlatko Dizdarević, Alija Kožljak, savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, te poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak. Tokom emisije, između Kožljaka i Crnadka vodila se rasprava u vezi sa samitom Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, a u kontekstu učešća i stavova predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Izvor: Facebook/Igor Crnadak

Govoreći o dosadašnjem radu novog saziva Predsjedništva BiH, Kožljak se osvrnuo na samit EU i Zapadnog Balkana, koji je održan u Tirani 6.12.2022. godine, izjavivši da se tom prilikom BiH “prvi put jednoglasno pridružila deklaracijama za koje u prethodnom periodu nismo mogli ni sanjati”.

Na pitanje voditeljice da pojasni o kojoj je deklaraciji riječ, Kožljak je odgovorio:

Pa evo Deklaracija EU i Zapadnog Balkana koja je tretirala pitanje sigurnosne situacije, energije, agresije na Ukrajinu, sankcija i da ne govorim dalje…

Alija Kožljak, 15.12.2022.

Ustvrdivši da se radi o “bajkama” i “pričama za spavanje”, Crnadak je pitao:

Da li je moguće da druga dva kabineta u Predsjedništvu BiH nisu čula izjavu gospođe Cvijanović da ona nije prihvatila Deklaraciju, da nije ništa potpisala i da se od toga distancirala kada se vratila u Sarajevo. Prema tome, nije to tamo bila nikakva manifestacija neke nove vlasti u BiH, nego, nažalost, još jedan autogol, i to vrlo ružno odjekne.

Igor Crnadak, 15.12.2022.

Na navedeno Crnadkovo pitanje Kožljak je odgovorio da su “zaista u Tirani usvojene dvije deklaracije”.

Jedna se potpisivala, a jednoj se pridruživala i BiH, možete naći na internet-stranici, sudionik je i jedne i druge.

Alija Kožljak, 15.12.2022.

U svojoj završnoj riječi tokom emisije Crnadak je još jednom pojasnio svoju tvrdnju.

Ja nisam rekao da se BiH u Tirani nije pridružila. Ja sam rekao da se gospođa Cvijanović, koja je predstavljala BiH, kad se vratila u Sarajevo, distancirala od svega onoga što je bilo u Tirani i rekla da nije ništa potpisala i da se nije pridružila ničemu tamo, da ona ne stoji ni iza onih ocjena rata u Rusiji ni iza drugih ocjena koje su iznesene. Tako da nije problem šta je bilo u Tirani, problem je što je jedan član Predsjedništva, koji je predstavljao čitavu zemlju u Tirani, kad se vratio poništio sve to što je radio tamo.

Igor Crnadak, 15.12.2022.

Da je aktuelna predsjedavajuća Predsjedništva BiH zauzela stav o Deklaraciji iz Tirane i samom njenom sadržaju, kako tvrdi Crnadak, te da je ustvrdila da u Tirani nije potpisala bilo kakvu deklaraciju, svjedoči njena izjava za medije data 6.12.2022. godine.

Tom prilikom Cvijanović je rekla da “u Tirani nije bilo potpisivanja ni deklaracije EU niti bilo kakvog dokumenta, te da čak i u okviru stavova država članica EU postoje različita viđenja o tome koliko su skupe sankcije i za one koji ih uvode, a ne samo one kojima su namijenjene”.

Komentarišući sam sadržaj dokumenta, kada je riječ o, kako je navela, “određenim zahtjevima u odnosu na rat u Ukrajini”, predsjedavajuća Predsjedništva BiH izjavila je da “za sankcije očito nisu ni Srbija ni Republika Srpska“, a “ima i onih koji u okviru EU zagovaraju da se politika sankcija prema Rusiji treba promijeniti”.

Bilo bi pošteno da su u tekstu deklaracije naprimjer naveli da vlasništvo nad procesima treba da imaju domaće institucije, što se nekad pojavljivalo u sličnim neobavezujućim dokumentima poput ove deklaracije, ali i u ispostavljenim formalnijim uslovima prema BiH. To bi značilo da na evropskom putu nema nikakvih visokih predstavnika ni kolonijalnih upravnika, a ni nekih stranih sudija.

Željka Cvijanović, 6.12.2022.

Na kraju, Cvijanović je dodala da “u formalnom smislu ova deklaracija nema nikakvu pravno obavezujuću snagu, ali bi pokazala da u nekom partnerskom smislu postoje EU institucije s jedne i domaće institucije s druge strane”.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je na 1. redovnoj sjednici, održanoj 30.11.2022. godine, prihvatilo poziv za učešće na samitu “EU – Zapadni Balkan”, održanom 6.12.2022. godine u Tirani, pri čemu je odlučeno da delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Članovi Predsjedništva BiH su na današnjoj sjednici dogovorili da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, u ime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu.

Predsjedništvo BiH, 30.11.2022.

U kontekstu rasprave Kožljaka i Crnadka, važno je i napomenuti da se u saopštenjima iz kabineta Željke Cvijanović, objavljenim na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH, koja su se odnosila na njene aktivnosti na samitu u Tirani, ni jednom riječju ne spominje bilo kakva deklaracija.

Tekst Deklaracije iz Tirane objavljen je na zvaničnoj stranici Vijeća Evropske unije 6.12.2022. godine.

“Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana održao se u Tirani (Albanija) 6. prosinca 2022. Postignut je dogovor o Deklaraciji iz Tirane”, navodi se u najavi, a u samoj deklaraciji, koja se sastoji od 33 zaključka, u uvodu stoji “Izjava iz Tirane, 6. prosinca 2022”:

Mi, čelnici Europske unije (EU) i njezinih država članica, uz savjetovanje s čelnicima zapadnog Balkana i u prisutnosti regionalnih i međunarodnih dionika, danas smo ovaj sastanak na vrhu prvi put održali u regiji zapadnog Balkana i zaključili sljedeće…

Deklaracija iz Tirane, 6.12.2022.

Deklaraciju iz Tirane nije podržao ni predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je tim povodom izjavio:

Ne mogu ni da sjedim ni stojim iza te deklaracije, jer nisam pisao deklaraciju, ali moram da kažem da se nismo saglasili sa sankcijama Rusiji, a nismo ih ni uveli. To je činjenica, a nekome se sviđa, a nekome ne. Rekao sam da je odnos prema sankcijama u stvari odnos prema građanima Srbije. Nije prirodno da mi učestvujemo u toj politici… Dobro smo razumjeli poruku EU, razumio sam to i kroz diskusiju.

Aleksandar Vučić, 6.12.2022.

Govoreći o deklaraciji koja je potpisana u Tirani, takva je dostupna na zvaničnoj stranici Delegacije EU u BiH, a radi se o deklaraciji predstavnika telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana, koju je potpisao predstavnik BH Telecoma.

U vezi s tim, u izvještaju koji je objavila Delegacija EU u BiH o samitu u Tirani navodi se:

Lideri su prisustvovali i potpisivanju deklaracije predstavnika telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana o prvom dobrovoljnom snižavanju cijena roaminga između regiona i EU počevši od oktobra 2023. Evropska komisija i Vijeće za regionalnu saradnju omogućili su pregovore o ovom sporazumu, a odluke o daljim smanjenjima očekuju se u maju 2023.

Delegacija EU u BiH, 6.12.2022.

S obzirom na činjenicu da se Željka Cvijanović nakon samita u Tirani distancirala od navedene deklaracije, kao i njene stavove u vezi sa sadržajem dokumenta, Istinomjer tvrdnje Igora Crnadka u vezi s tim ocjenjuje istinitim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!