Nedosljedno

Čovićeva i HDZ-ova selektivna ravnopravost naroda u BiH

Godinama smo svjedoci negodovanja bosanskih Hrvata, predvođenih trenutno predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, o tome da su Hrvati u BiH neravnopravni, da nemaju legitimne predstavnike na vlasti, jezičku ravnopravnost, adekvatnu zastupljenost na RTV servisu i drugo. Nezadovoljstvo je kulminiralo zahtjevom za izmjenu Izbornog zakona, za što je Istinomjer već ustanovio da nudi sve osim zagarantovane ravnopravosti svih Hrvata u BiH.

Činim sve da BiH profunkcioniše kao normalna država, a normalna država je evropska BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda do kraja biti ravnopravna. Jasno je da će oni koji misle napraviti neku drugačiju, unitarnu ili državu jednog naroda, jednog pojedinca ili jedne politike mene imati kao protivnika, šta god oni o tome govorili.

(Dragan Čović, 07.08.2017.)

Iako u javnim nastupima proklamira ravnopravnost naroda, njegovi i postupci njegove stranke često pokazuju suprotno. Tako je HDZ BiH, predvođen Draganom Čovićem, nastavio nizati nedosljednosti kada su u pitanju izjave i postupci o ravnopravnosti naroda i narodnosti u BiH.

Na nedavno održanoj sjednici Kantonalne skupštine HNK nije “prošla” inicijativa i propao je još jedan pokušaj da se građanima/kama srpske nacionalnosti tog kanotna, ustavnim amandmanima prizna puna ravnopravnost u HNK, onakva kakvu imaju Bošnjaci i Hrvati. Pokušaj je propao jer amandmani nisu dobili šansu ni da budu tačka dnevnog reda zasjedanja, budući da je protiv ovog prijedloga jednoglasno glasao Klub hrvatskog naroda.

HDZ BiH nije jedina partija koja se deklarativno zalaže za ravnopravnost svih naroda u BiH, a koja je glasala protiv ove odluke. I HDZ 1990 bio je protiv, što ih također svrstava u nedosljedne aktere bh političke scene.

HDZ 1990 zalaže se i želi BiH kao državnu zajednicu triju potpuno ravnopravnih, suverenih i konstitutivnih naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, i svih njezinih građana.

Zalažemo se za BiH kao složenu, decentraliziranu državu u kojoj se poštuje trodioba državne vlasti i afirmira razvoj lokalne samouprave.

Programska dekleracija HDZ 1990

Podsjećamo, konstitutivnost Srba u BiH (odnosno svih naroda) u ustavima kantona je obaveza, između ostalog, i zbog odluka Ustavnog suda BiH i Ustavnog suda FBiH, međutim te odluke još nisu provedene.

Odluka KS HNK zapravo je trebala biti tehnička i formalna stvar, odnosno usklađivanje Ustava HNK sa Ustavom FBiH, ali zbog protivljenja Kluba hrvatskog naroda, Srbi u HNK još uvijek nisu ostvarili Ustavom zajamčenu ravnopravnost.

Zbog gore navedenog, HDZ BiH i Dragan Čović, te HDZ 1990 za svoje izjave u kojima se zalažu za ravnopravosti sva tri naroda u BiH od Istinomjera dobijaju ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!