Čovićev san o kandidatskom statusu u junu

Pošto su odgovori na Upitnik EK prošle sedmice predati predsjedniku EK, Žan Klod Junkeru i evropskom komesaru za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Johanesu Hanu, lider HDZ-a je već počeo licitirati sa potencijalnim datumima za sticanje kandidatskog statusa. Tako je proteklog vikenda u Livnu, sticanje kandidatskog statusa BiH direktno vezao za izmjene Izbornog zakona BiH.  

Bosna i Hercegovina već bi u lipnju mogla dobiti kandidacijski status, ako bi se skoro riješio problem izmjena izbornog zakona.”

Dragan Čović, 02.03.2018.

Čović je svakako bio svojevrstan šampion najavljivanja predaje odgovora na Upitnik bez da su se njegove najave obistinile, a prema svemu sudeći to će biti slučaj i sa najavama kandidatskog statusa. Iako izmjene Izbornog zakona nemaju nikakve veze sa sticanjem kandidatskog statusa, nego brzina čitanja odgovora u Evropskoj komisiji, ali i eventualna dodatna pitanja koja ćemo dobiti, Dragana Čovića to nije spriječilo da tako interpretira predaju odgovora na Upitnik EK.

I sam predsjednik EK, Žan Klod Junker, prilikom preuzimanja odgovora u Predsjedništvu BiH je dao naslutiti da to neće ići tako brzo kako to misli Čović.

Srž je važnija od datuma, ja vam ne mogu obećati datum, ali naravno da ćemo proučiti odgovore, a ako bude dodatnih, odaslaćemo ih vašim službama. Treba praviti razliku između brzine i brzopletosti. Odgovori moraju biti ozbiljni. Evropa i BiH odsada će ići zajedno.”

Žan Klod Junker, 28.02.2018.

Da će BiH dobti dodatna pitanja rekao je i Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars-Gunar Vigemark još prije zvanične predaje upitnika.

Onda će institucije Evropske komisije pregledati sve i obično bude dodatnih pitanja. To niko nije izbjegao, pa ne očekujem da i kod vas bude drugačije.”

Lars-Gunar Vigemark, 12.02.2018.

Sve zemlje regiona koje su postale članica EU ili su do danas stekle kandidatski status, u procesu pridruživanja su dobile dodatna pitanja na Upitnik prije sticanja kandidatskog statusa. Hrvatska je svojevremeno morala odgovoriti na 184, Crna Gora na 673, a Srbija na 629. 

Službeni status kandidata za članstvo u EU, Hrvatska je dobila 18. juna 2004. godine, a na upitnik je odgovorila početkom 2003. godine. Članica EU, Hrvatska je postala tek u julu 2013. godine.

Srbija je odgovore na Upitnik EK uručila 31. januara 2011. godine, a status kandidata je dobila više od godinu dana kasnije, početkom marta 2012. godine. Crna Gora, sa druge strane, predala svoje odgovore je 9. decembra 2009. godine. Na, dodatni set pitanja Crna Gora je odgovorila za nešto više od mjesec dana (od 1. marta do 12. aprila 2010. godine), a Evropska komisija je 9. novembra 2010. objavila Mišljenje u kojem je preporučila Savjetu da dodijeli Crnoj Gori status zemlje kandidata.

Dakle, niti jedna zemlja regiona nije uspjela u roku od tri mjeseca od predaje upitnika steći kandidatski status, a ako tome dodamo da je BiH u prosjeku gotovo tri puta duže od susjeda odgovarala na Upitnik, teško možemo očekivati da će se najave Dragana Čovića o sticanju kandidatskog statusa u junu obistiniti.

(istinomjer.ba)

BiH je 1991. godine imala više od 631 hiljade zaposlenih

Ministrica finansija FBiH Jelka Miličević govorila je nedavno o porastu zasposlenih u FBiH, a posljednje podatke...

Jedan član Predsjedništva BiH nije vrhovni komandant Oružanih snaga BiH

Zakona o odbrani BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH jasno kažu da Ministarstvo odbrane BiH nije, kako Dodik kaže, nadležno njemu, niti da je jedan član Predsjedništva BiH vrhovni...Parlamentarnoj skupštini NATO-a podijeljen dokument koji nema obavezujući karakter

Učestvujući u radu "Rouz-Rot" seminara Parlamentarne skupštine NATO-a u Briselu 25.04.2019. godine, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Nenad Stevandić, kako je navedeno,...