Čović: Upitnik, akcize i budžeti do kraja novembra

Član Predsjedništva BiH, Dragan Čović izrazio je očekivanje da će BiH do kraja novembra završiti odgovaranje na Upitnik EK, usvojiti Zakon o akcizama, te usvojiti budžete na svim nivoima vlasti.

U intervjuu koji je početkom novembra dao za DW, Čović je na pitanje novinarke „da li tvrdi da će BiH do kraja godine dobiti kandidatski status”, odgovorio:

Mi ćemo do kraja godine uraditi tri stvari. Završićemo upitnik. To je sad neka obaveza. (…) Moramo usvojiti proračune na svim razinama vlasti. Ja osobno obilazim ja osobno sva područja da dobijem garancije županija entiteta odnosno države, i treća stvar su akcize. I zbog MMF-a i zbog stand by aranžmana i svih drugih finansijskih institucija i ovaj put je EU kazala to je preduvjet za kandidatski status. Vjerujem da do kraja jedanaestog mjeseca sva ova tri pitanja će biti završena.

Dragan Čović, 09.11.2017.

Kako sada stoje stvari, BiH još uvijek nije spremna da pošalje odgovore na Upitnik EK, a Istinomjer je prije nekoliko dana veoma detaljno pisao o tome. Naime, iako je rok koji su sebi odredili domaći zvaničnici iznosio šest mjeseci, Bosna i Hercegovina već gotovo godinu dana nema odgovore na Upitnik Evropske komisije. U Direkciji za Evropske integracije BiH, koja je i nadležna za prevođenje odgovora iz upitnika, početkom novembra još uvijek nisu znali kada će cijeli proces biti okončan. U odgovoru na pitanja Istinomjera iz DEI su istakli kako se taj process i ne završava prevođenjem odgovora, ali i da svi odgovori još uvijek nisu dostavljeni.

Prevođenje odgovora na Upitnik odvija se postepeno. Kako koje odgovore finaliziraju radne grupe u sistemu koordinacije, dostave ih Komisiji za evropske intergacije i nakon što ih potvrde koordinatori procesa integrisanja na svim nivoima vlasti, odgovori mogu biti proslijeđeni na prevođenje. Dnevna norma prevoditelja je pet prevodilačkih kartica. Završetak cjelokupnog posla ovisi i o tome kojom će dinamikom tijela u sistemu koordinacije usaglasiti odgovore koje radne grupe nisu uspjele finalizirati. Direkcija rokovima ne kalkuliše, jer oni ne zavise od Direkcije.

Direkcija za evropske integracije, 03.11.2017.

Ni svi budžeti u BiH nisu konačno usvojeni, što je Čović također najavio da će se desiti do kraja novembra. Vijeće ministara BiH, Vlada RS i Vlada FBiH utvrdile su nacrte budžetskih dokumenata, no oni još uvijek nisu usvojeni u konačnim verzijama. Slična je situacija i u Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Srednjobosanskom i Kantonu 10, dok Vlade ostalih kantona još uvijek nisu predložile nacrte Budžeta za 2018. godinu.

Povećanje akciza na gorivo će se po peti naći u parlamentarnoj proceduri PSBiH, nakon što je Vijeće ministara 24. novembra utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama BiH. S obzirom da su sjednice PD PSBiH, nastavak 53. i 54. redovna, koje su bile zakazane za 29.11. prekinute i njihov nastavak će tek naknadno biti zakazan, jasno je da nije došlo ni do povećanja akciza.

S obzirom na sve navedeno Istinomjer će obećanja Dragana Čovića ocijeniti kao neispunjena.

(Istinomjer.ba)

 

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...