Nedosljedno

Čović: “Svaki čovjek nam je bitan”, osim njih 22 hiljade

Lider HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović kazao je na obilježavanju godišnjice Glavnog odbora HDZ-a u Zenici kako mu je svaki “Hrvat” u državi bitan.

”Svaki naš čovjek nam je bitan i zbog toga redovno s izaslanstvom dolazim ovdje. Moramo se sastajati s ljudima i razgovarati o svakodnevnim problemima. Nisam zadovoljan položajem Hrvata ovdje u Zenici, ali isto tako ni drugi narodi ne mogu biti zadovoljni u mjestima gdje su oni manjina.”

Dragan Čović, 25.01.2018.

Međutim, aktuelni prijedlog HNS-a za izmjene Izbornog zakona BiH ne da ne daje isto pravo svim predstavnicima hrvatskog naroda nego upravo suprotno, to pravo poništava. Kroz ovaj prijedlog jasno su postali vidljivi stranački interesi na jednoj, i deklarativno zalaganje za ravnopravnost Hrvata na drugoj strani.

Naime, model HNS-a predviđa da se iz svake županije / kantona bira određeni broj predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a koji bi bio srazmjeran učešću tog naroda u ukupnom broju Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih u FBiH.

Posljednji ponuđeni prijedlog za koji se zalaže HDZ predviđa izbor hrvatskih delegate u Dom naroda na slijedeći način:

b) 17 izaslanika iz reda hrvatskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Hercegovačko-neretvanska županija bira pet (5) izaslanika, Srednjobosanska četiri (4) izaslanika, Zapadnohercegovačka tri (3) izaslanika, Herceg-bosanska dva (2) izaslanika, Zeničko-dobojska jednog (1) izaslanika, Posavska jednog (1) izaslanika i Tuzlanska jednog (1) izaslanika iz reda hrvatskog naroda.

HNS i HDZ BiH, pod izgovorom provedbe i primjene odluke Ustavnog suda BiH, prilagođavanjem i izmjenom Izbornog zakona BiH, preciziraju broj delegata svakog naroda po kantonima, na način da najviše Bošnjaka dolazi iz onih kantona gdje su većina, najviše Hrvata iz kantona gdje su oni većina i najviše Srba iz kantona gdje ih je po popisu stanovništva najviše.

Ipak, prema ovom prijedlogu, 17.520 Hrvata (Rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine) koji žive u Kantonu Sarajevo ne bi imali svog predstavnika u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao ni više od 5,000 Hrvata iz Unsko – sanskog i Podrinjskog kantona.

Dakle, ukoliko bi se proveo prijedlog Izmjena i dopuna izbornog zakona BiH za koji se zalažu Čović i HDZ, više od 22.000 Hrvata bi ostalo bez mogućnosti da budu izabrani u Dom naroda Parlamenta FBiH, pa tako i izjavu Dragana Čovića možemo ocijeniti kao nedosljednu.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!