Nedosljedno

Čović "srušio" dogovor Tihića i Dodika?

Milorad Dodik i Dragan Čović
Milorad Dodik i Dragan Čović

Na pitanje da li se zalažu za odgađanje lokalnih izbora, Dodik i Čović su rekli da oni nisu ti koji su pokrenuli takvu inicijativu, te dodali da su obje stranke saglasne da u oktobru budu održani i opći izbori.” (SRNA, 29. 3. 2012.)

Komentar:

Sastanak Tihića i Dodika je prvi koji je organizovan u vezi sa “inicijativom” za odgađanje lokalnih izbora ove godine i to 26. 3. 2012. u Banjoj Luci. Predsjednici SDA i SNSD-a su se, kako je navedeno, složili da ta inicijativa zaslužuje podršku, navodno zbog ušteda: “Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) Milorad Dodik i Sulejman Tihić danas su, u kontekstu ušteda u javnom sektoru, razmatrali inicijativu za odgađanje lokalnih izbora i njihovo provođenje zajedno s narednim općim izborima 2014. godine, te zajednički konstatirali da ta inicijativa zaslužuje podršku jer bi dovela do značajnih ušteda i racionalizacije ukupnog izbornog ciklusa u BiH. Dogovoreno je da se o toj inicijativi razgovara i sa čelnicima drugih političkih partija te da se u slučaju saglasnosti pokrenu odgovarajuće inicijative, saopćeno je iz SNSD-a nakon sastanka.” (FENA, 26. 3. 2012.)

Istinomjer se ranije bavio pitanjem odgode i legalnosti takvog poteza bh. političara, a Dodikova i Tihićeva inicijativa je (nenadano?) doživjela i prvi udar, možda i krah, što je jasno iz Čovićeve i Tihićeve izjave medijima, nakon sastanka u Mostaru.

Inače, Dodik je odmah nakon sastanka sa Tihićem potvrdio dogovor o inicijativi, te je novinarima prilikom posjete Čelincu izjavio: “U Bosni i Hercegovini je sve veće uvjerenje značajnih političkih faktora da se predstojeći lokalni izbori prolongiraju i održe zajedno sa općim 2014. godine, jer bi to doprinjelo manjim troškovima i mogućnostima da se intervenira na nekim drugim pozicijama.” Dodao je i da „česti izbori ne dozvoljavaju razvoj“ na, kako je naveo, jedan pravi način. (FENA, 26. 3. 2012.)

Samo tri dana nakon dogovora sa Tihićem, Dodik – je sa svojim “saveznicima”, HDZ-om BiH – ipak promijenio priču, te iznenada izjavio kako on “nije pokrenuo inicijativu”, te da je, zajedno sa Čovićevom strankom, zainteresovan za opšte izbore u oktobru, zajedno sa lokalnim! Sulejman Tihić je ovakvim Dodikovim potezom ostao na tankom ledu, a Dodik je u roku od samo 4 dana potpuno promijenio stavove o odgađanju lokalnih izbora – pri tom nas ubjeđujući da ih nikada nije ni imao?

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!