Neispunjeno

Čović: Slabo sam vidio u Briselu

Dragan Čović
Dragan Čović

“Ne vidim niti jedan razlog da mi do kraja godine, kako je zacrtano u ovom zajedničkom dokumentu, ne dođemo do pozicije da predamo zahtjev za pristupanje EU”, prenosi “Oslobođenje” izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića.

(bitno.ba, 28.06.2012.)

Komentar:

Iako Dragan Čović, prilikom potpisivanja zajedničkog dokumenta Mape puta u Briselu, nije vidio razloge da se zahtjev za pristupanje EU ne preda do kraja 2012. godine – kao ni ostali lideri političkih partija u BiH koji su učestvovali u pregovorima i davali slične izjave – ispostavilo se da razloga ipak nije manjkalo.

Iako su se svi složili da će do kraja godine ispuniti sve uslove koje stoje pred BiH na putu ka EU, oni još uvijek ni izbliza nisu ispunjeni. Pola godine je trebalo domaćim liderima da završe posao oko rekonstrukcije vlasti na državnom nivou, a za to vrijeme je rješavanje ključnih pitanja za budućnost građana/ki BiH bilo na čekanju.

Već i ptice na grani znaju da još uvijek nije pronađen modus za rješavanje presude Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, tj. provođenje ustavne reforme, kao ni da još uvijek, i pored načelne saglasnosti svih uključenih aktera, nije rješeno pitanje državne i vojne imovine. Sve su ovo bili uslovi iz potpisane Mape puta koji i dalje ostaju neispunjeni, a zajedno sa njima i obećanje koje je dao Dragan Čović prilikom potpisivanja tog dokumenta.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!