Nedosljedno

Čović ranije tvrdio da izbora neće biti bez izmjena Izbornog zakona

Lider HDZ-a i još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović rekao je kako je “izmjena Izbornog zakona apsolutni uvjet za uspostavu vlasti u BiH.”

Nikakva vlast mene i moju stranku ne zanima, zanima nas samo ostvarenje očekivanja ovih ljudi. A to je stvaranje normalnog, ne radikalnog ambijenta, da se stvari počnu mijenjati nabolje. Da bi se takav ambijent ostvario, moramo krenuti s izmjenom izbornog zakonodavstva i drugim bitnim reformama kako bi ova država konačno mogla funkcionirati.”

Dragan Čović, 15.10.2018.

Međutim, u augustu 2017. godine Dragan Čović je tvrdio da ukoliko se ne usvoje izmjene Izbornog zakona, neće biti ni izbora u oktobru 2018. godine. Na pitanje “da li će doći do promjena Izbornog zakona”, Dragan Čović je veoma jasno odgovorio:

Da bi održali izbore to nam treba. Mi smo zajedno sa SDA radili na ovome godinu i po’ dana i kad smo shvatili da je dio igre partnera s kojim pričamo samo da razvlači. Cilj je bio da se ništa ne uradi.”

Dragan Čović, 03.08.2017.

Gotovo isto ponovio je i dvadesetak dana kasnije.

Međutim, u međuvremenu, od navedene izjave do održavanja izbora 7. oktobra, niz prijedloga za rješavanje problema implementacije izbornih rezultata nije dobio potrebnu podršku kako u PSBiH tako i u Parlamentu FBiH.

Ipak, Dragan Čović se bez obzira na to, prihvatajući postojeći ustavnopravni okvir, kandidovao za još jednu izbornu utrku za mandat člana Predsjedništva BiH, koju je na kraju izgubio od Željka Komšića, kandidata DF-a.

S obzirom da je ranije izjavljivao da se Opći izbori neće održati bez izmjena Izbornog zakona, a da je kasnije preformulisao svoj stav, te ustvrdio da neće pristupiti pregovorima o formiranju vlasti bez izmjena Izbornog zakona, Istinomjer će njegov stav ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!