Nedosljedno

Čović okreće pravila bh diplomatije?

Prije nepunih godinu dana, HDZ BiH poslala je u svijet diplomate bez ikakvog diplomatskog iskustva. Danas, njen lider i član Predsjedništva BiH, Draga Čović, ipak traži ozbiljnost prilikom uspostavljanja diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Dragan-Covic-2

Predsjedništvo BiH je na zadnjoj sjednici usvojilo zaključak o pristupanju izradi Strategije vanjske politike BiH za period 2017. – 2020. godina. Zaključeno je da se formira Radna grupa za izradu Strategije, koja će da analizira kapacitet postojeće strukture MVP-a i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH za provedbu predložene Strategije i dostavi Predsjedništvu nacrt Zakona o vanjskim poslovima BiH.

Nakon sjednice, član Predsjedništva BiH, Dragan Čović kazao je za medije:

Potrebno je napraviti analizu naše diplomatsko-konzularne mreže, provjeriti njenu racionalnost i učinkovitost, da jednostavno bude u funkciji naše vanjske politike ako već za nju izdvajamo značajna financijska sredstva.

(Dragan Čović, Klix.ba, 08.05.2016.)

Čović je također dodao:

Rezultati moraju biti primjereni izdvajanjima, a tu mislim i na pripremu naših ljudi koji odlaze u diplomatiju i njihovu komunikaciju sa središnjicom. Sve to se mora izdići na jednu višu razinu.

(Dragan Čović, Klix.ba, 08.05.2016.)

Da li će ovakvi stavovi Dragana Čovića značiti i čistku HDZ-ovih diplomatskih kadrova postavljenih godinu dana ranije, uzimajući u obzir njihovo iskustvo i manjak priprema, ili je u pitanju još jedna strategija proizvoljnog sprovođenja, nameće se kao pitanje.

Podsjećemo, početkom juna prošle godine mediji su objavili zanimanja i iskustvo u diplomatiji HDZ-ovih kadrova. Tako je Čović za generalnog konzula u Čikagu postavio vlasnika portala “Poskok” Ivana Šušnjara; za ambasadoricu u Švedskoj Vesnu Ćuzić, predsjednicu udruženja “Međunarodno kumstvo djetetu” iz Širokog Brijega, dok je Zvonko Mišković, predsjednik Privredne komore Posavskog kantona, postavljen za generalnog konzula u Štutgartu. Niko od Čovićevih “diplomata” nije posjedovao nikakvo diplomatsko iskustvo ili reference koje bi opravdale njihov izbor za ove pozicije.

Da stvar bude gora, i svakako ne ide u prilog najnovijim Čovićevim izjavama o pripremima kadrova za odlazak u diplomatiju, sam Šušnjar se prije godinu dana pohvalio načinom izbora za konzula u Čikagu.

Dakle, niko iz HDZ-a se nije ponudio, ja sam tražio termin za razgovor, rekao sam da želim to mjesto – i na kraju ga dobio.

(Ivan Šušnjar, Nezavisne, 04.06.2015. godine)

Bez analize, priprema, i bez iskustva.

U želji da BiH u diplomatske vode uvijek šalje najkvalitetnije ljude, izradu Strategije i Zakona svakako podržavamo, a Draganu Čoviću za dosadašnje ponašanje dajemo ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!