Neispunjeno

Čović: Ni dogovora ni dinamike

Dragan Čović
Dragan Čović

”Naši predstavnici trebaju u idućih sedam dana sjesti i postaviti puno stvari ispred sebe. I ako nismo u stanju odmah te stvari riješiti, trebamo ih barem prepoznati kao problem i osmisliti neku dinamiku kojim putem ići i kako to rješavati”, kazao je Čović.

(Bljesak.info, 08.04.2014.)

Komentar:

Početkom aprila ove godine, visoke delegacije SDA i HDZ-a, predvođene Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, održale su u Mostaru sastanak koji je imao za cilj da se konačno riješi dugogodišnje pitanje Statuta grada Mostara i dijelova Izbornog zakona BiH koje se odnose na ovaj grad, odnosno da se provede odlukaUstavnog suda BiH iz 2010. godine. Tom prilikom, u „prijateljskoj atmosferi“ najavljeno je intenziviranje pregovora, a Dragan Čović je najavio da se u „narednih sedam dana mnogo toga ima riješiti“.

Podsjećamo da izbori za Gradsko vijeće Mostara nisu održani već 6 godina zbog neprovođenja Odluke Ustavnog suda BiH.

Iako nije eksplicitno najavio postizanje dogovora, Čović je jasno rekao da će se osmisliti dinamika koja će voditi ka rješenju. Međutim, iako su od sastanka prošla dva mjeseca, do danas nije bilo nikakvog napretka u postizanju dogovora, a Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici nije podržala prijedlog Doma naroda za izmjenu statuta Grada Mostara.

Pregovore o Mostaru nedavno je ponovo inicirao OHR, koji se nada da bi izbori za GV u Mostaru mogli biti održani 12. oktobra, zajedno sa Opštim izborima u BiH, ali, kako je i sam priznao zamjenik visokog predstavnika u BiH, Tamir Vaser, tokom posjeta Mostaru još uvijek nije čuo ništa novo što bi ga u tome ohrabrilo. Jedina novost je da su SDA i HDZ u Mostaru, pod prijetnjom socijalnih nemira, postigli dogovor o Budžetu za 2014. godinu.

Da je nepostizanje dogovora nešto što odgovara i HDZ-u i SDA prije nekoliko dana je izjavio i otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill, koji je ustvrdio kako takvo stanje bez izbora, obe stranke ostavlja na vlasti.

Dakle, evidentno je da se ni u dva mjeseca, nije osmislilo nikakvo rješenje, niti “dinamika” na putu do postizanja dogovora, što znači da ni obećanje Dragana Čovića iz aprila ove godine nije ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!