Nedosljedno

Čović lagano povlači „pruženu ruku“ i „datu riječ“

Dragan Čović“Ne postoji nijedan bilateralni sporazum koji je potpisao HDZ BiH sa SNSD, ali upamtite da postoji nešto više od toga, a to je data riječ i pružena ruka. Za mene je ta pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma koji će neko potpisati. Sa te strane, meni ne treba pisani dokument. Ako smo se dogovorili da ćemo ići u vlast po nekom modelu, smatrajte da je za mene to obaveza kao da sam je ovjerio kod notara”, rekao je Čović, a prenosi RTRS.

(Nezavisne novine, 11.11.2014.)

……………………

Dragan Čović, lider HDZ BiH, pobjedničke stranke u hrvatskom narodu, ponovio je juče da bi bilo dobro da entitetske većine čine vlast i na nivou BiH, ali i naglasio da on neće insistirati na tome da dio većine na nivou BiH bude SNSD, a ne opozicioni Savez za promjene.

“Neću ništa insistirati. Nećemo se miješati u to koga će birati bošnjački i srpski narod. Srpski narod je izabrao i pokazalo se juče (ponedjeljak) ko ima većinu u Narodnoj skupštini RS”, izjavio je juče Čović, koji je na opštim izborima 12. oktobra izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Mi blokirati ništa nećemo, to sam siguran. Vidjećemo kako ćemo se dogovoriti dok dođemo do mandatara Vijeća ministara. Naš je interes da što prije predložimo mandatara Vlade FBiH. Od tog trenutka, što se mene tiče, isti dan možemo imati mandatara Vijeća ministara”, poručio je Čović, upozorivši da za državu ne bi bilo dobro da različite stranke budu u vlasti na nivoima entiteta i Bosne i Hercegovine.

(Nezavisne novine, 26.11.2014.)

Komentar:

U samo dvije sedmice, lider HDZ-a BiH i novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, vidno je omekšao svoj stav u pogledu formiranja Vijeća ministara BiH. Prije nego što je sa SDA i DF-om potpisao sporazum o principima za sudjelovanje u vlasti u narednom mandatu, Čović je kategorično odbio da ide u formiranje državne vlasti bez SNSD-a Milorada Dodika, obrazlažući kako je njemu „pružena ruka jača od bilo kojeg sporazuma“. Ipak, Čović je prošle sedmice potpisao dokument pod nazivom „Programska načela stranka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini“ i time je prihvatio da sa SDA i DF-om učestvuje u formiranju vlasti na svim nivoima, pa tako i onog na nivou države. Podsjećamo da su SDA i DF ranije gotovo isti sporazum potpisali sa Koalicijom za promene predvođenom opozicionim blokom u RS koji čine SDS, PDP i NDP, a prema njemu su se obavezali na zajedničko formiranje vlasti na nivou BiH.

Inače, nakon što su prebrojani glasovi sa oktobarskih izbora u BiH, Čović je održao sastanak sa Miloradom Dodikom u Mostaru, a tada su dvojica lidera zaključila kako će njihove stranke činiti osovinu buduće vlasti. Međutim, nakon što se Dragan Čović vratio iz službene posjete Zagrebu, ipak je pristao na sporazum sa strankama iz FBiH koje podržavaju opozicioni blok u RS.

Jasno je da Čović kao lider stranke koja je odnijela najveći broj glasova među hrvatskim strankama, sebi nije mogao priuštiti da još neko vrijeme ostane bez “hrvatskih pozicija”, prvenstveno u Vladi FBiH, u kojoj ih nije bilo posljednje četiri godine.

Nakon što je konstituirana NSRS i nakon što je postalo jasno da blok stranaka okupljen oko SNSD-a ima tijesnu većinu, opozicioni lideri u ovom entitetu su najavili mogućnost blokada uspostave državne vlasti od strane HDZ-a i SNSD-a. Međutim, Dragan Čović se oglasio i rekao kako njegova stranka neće blokirati uspostavu Vijeća ministara te da, što se njega tiče, mandatar ove institucije može biti imenovan odmah po imenovanju mandatara Vlade FBiH. Ponovio je i stav da bi bilo dobro imati istu vertikalu vlasti na svim nivoima, ali ta je izjava bila daleko blaža od one koju je dao samo desetak dana ranije, a kojom je opisao karakter svoje prijateljske saradnje sa Miloradom Dodikom.

S obzirom na nove momente u javnim istupima Dragana Čovića, svakako možemo zaključiti da je Čović nedosljedan svom ranije izrečenom stavu o vrijednosti usmenog dogovora sa Miloradom Dodikom. Već sada jasno je da Dragan Čović neće odustati od „hrvatskih pozicija“ u Vijeću ministara ni po koju cijenu, pa čak ni po cijenu prijateljstva sa dugogodišnjim partnerom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!