Neistina

Čović i Izetbegović i ranije su razgovarali na temu entitetske vlasti

U jednom od svojih skorih medijskih istupa, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Čović pored ostalog je ustvrdio da sa predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem do sada nije razgovarao o uspostavi nove Vlade FBiH.

Odgovarajući tako na pitanje novinara da li je tačno da su “iz SDA u nekoliko navrata kazali, pa i sam gospodin Bakir Izetbegović, da je HDZ kriv što ne postoji Vlada FBiH i da je problem Čovićevo uvjetovanje izmjenama Izbornog zakona”, Dragan Čović je izjavio:

Mislim da smo tu jasni, da nema dilema. Mi do sada nijednom nismo sjeli da razgovaramo o Vladi FBiH, baš nijednom. Do sada se razgovaralo o državnoj razini vlasti, Vijeću ministara, dogovorili smo raspodjelu resora. U ovom trenutku razgovarati o tome ko je kriv, zašto nešto ne razgovaramo, a uopće na dnevnom redu nije bila nijednom tema entitetske razine vlasti, suvišno je i neću se na tome zadržavati. Evo, prilika je sad da razgovaramo o svim tim temama.

Dragan Čović, 29.10.2019.

Međutim, izjave koje su upravo Dragan Čović i Bakir Izetbegović dali nakon sastanka održanog 23.07.2019. godine demantuju tvrdnju prvog čovjeka HDZ-a BiH da do sada “uopće na dnevnom redu nije bila nijednom tema entitetske razine vlasti”.

Tako je Čović nakon pomenutog sastanka pored ostalog izjavio:

Što se tiče Vlade FBiH također smo razgovarali kao potencijalni partner za buduću Vladu jer druge i ne vidimo, da predstavnici naših stranaka krenu u izgradnju jedne agende. Što se tiče Vijeća ministara BiH, jasno da nam treba treći partner i ostalo je da vidimo kako u našem nesnalaženju doći u poziciju da budući predsjedavajući VM pripremi za Predsjedništvu jedan svoj istup kako bi ga mogli predložiti.

Dragan Čović, 23.07.2019.

I lider SDA je tom prilikom potvrdio da jedna od tema razgovora bila Vlada FBiH:

Dogovorili smo se da ubrzamo proces formiranja vlasti u HNŽ-u. Bili smo na vezi sa našim ljudima tijekom današnjeg sastanka. Kada je u pitanju Vlada FBiH, naši predstavnici će krenuti u to da naprave novu strategiju.

Bakir Izetbegović, 23.07.2019.

Pored toga, kako je navedeno nakon sastanka, “čelnici su se usaglasili da premijer Federacije Fadil Novalić (SDA) i federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH) izrade daljnji program reformi za novu Vladu FBiH, koja treba biti formirana”.

Ovim Istinomjer tvrdnju Dragana Čovića da sa Bakirom Izetbegovićem “baš nijednom” nije razgovarao u imenovanju nove Vlade FBiH, odnosno da “uopće na dnevnom redu nije bila nijednom tema entitetske razine vlasti” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!