Nedosljedno

Čović: Deset godina smo stagnirali, a sada ćemo požuriti

Dragan Covic“Mi nemamo vremena. Mi smo potrošili posljednjih deset godina, država je došla na dno i mi je želimo i mislim da je možemo pokrenuti. Ako smo dobili izbore, mi smo dobili jednu ogromnu odgovornost i stoga mislim da trebamo požuriti – jako je mnogo onih koji su nezadovoljni i imat će veoma mali prag vremenske tolerancije prema onome što mi radimo. Niko nam neće dati 100 dana ili 500 dana: radili ste i do sada – pokažite da želite nešto mijenjati. Ako to pokažemo, uvjeren sam da će i oni koji su bili razočarani početi vjerovati. Pet mjeseci dogovarati ko nam je predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Federalne vlade – to je ista praksa i ne može se ništa očekivati”, naglasio je Čović.

(Radio Sarajevo, 05.11.2014.)

Komentar:

Nakon objave potvrđenih rezultata Opštih izbora u BiH održanih 12. oktobra, lideri političkih partija koji su osvojili najveći broj glasova su intenzivirali sastanke u cilju dogovora oko formiranja vlasti u BiH. Svi su jednoglasni da se vlast treba formirati što prije „uvažavajući volju građana“. Tako je nakon održanog sastanka čelnika HDZ-a i SDA, lider HDZ-a Dragan Čović kazao kako želi da se proces formiranja vlasti odvija što brže, a naglasio je i kako je „potrošeno posljednjih deset godina“. S tim u vezi Čović je kazao i kako je zainteresovan da se država što prije pokrene, a naglasio je i kako su ove stranke dobile jednu ogromnu odgovornost da to i urade.

No, ako se osvrnemo na posljednjih deset godina, ali čak i na znatno duži vremenski period, primijetit ćemo da je HDZ BiH bio gotovo najprisutnija stranka u vlasti još od prvih izbora nakon Deytona, održanih 1996. godine. Na nivou BiH HDZ je participirala u vlasti u svakom mandatu, dok u radu Vlade FBiH jedino nije participirala u proteklom mandatu od 2010. do 2014. godine, iako je i o njihovom ulasku u ovo tijelo bilo mnogo govora tokom protekle četiri godine.

Pored toga, od kada je donesena odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, Dragan Čović je bio jedan od najzaslužnijih za višegodišnje nepostizanje sporazuma s obzirom da je kroz rješavanje ovog predmeta, koji se isključivo odnosi na ukidanje diskriminacije pripadnika Ostalih u BiH, pokušao riješiti položaj konstitutivnog naroda, u ovom slučaju Hrvata u BiH, a o čemu je Istinomjer nebrojeno puta pisao.

Dakle, ako sada, imajući sve ovo u vidu, ponovo pogledamo najnoviju Čovićevu izjavu o stagnaciji BiH u posljednjih deset godina, možemo zaključiti da je ona nedosljedna iz razloga što je sam Dragan Čović svih tih godina bio neizbježan politički partner ostalih stranaka u BiH, pa se i sa te strane, u najmanju ruku, može obilježiti kao sudionik u zastoju BiH na putu ka EU.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!