Ispunjeno

Ćirilični natpis ponovo na Staroj željezničkoj stanici Bistrik

Obnova Stare željezničke stanice Bistrik, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom, od strane bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake aktuelizirana je još 2017. godine. Međutim, do obnove tada nije došlo zbog, kako je navedeno, “komplikovanih imovinsko-pravnih odnosa”, o čemu je Istinomjer u to vrijeme imao priliku pisati.

U februaru 2019. godine uslijedilo je novo Skakino obećanje da će do kraja njegovog mandata ovaj nacionalni spomenik “vratiti građanima”, ali i ono je ostalo neispunjeno, a rekonstrukcija ovog istorijskog objekta nastavljena je i u mandatu aktuelne gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

Nakon reakcije i podsjećanja od strane jednog dijela javnosti da je na izvornoj austrougarskoj građevini natpis “Bistrik” bio napisan na latinici i ćirilici, što u fazi radova do prve polovine maja 2021. godine nije bio slučaj, jer je do tada bio postavljen samo latinični natpis, gradonačelnica Karić je izjavila:

Natpis će se nalaziti na 3 pozicije: južnoj fasadi objekta, nekadašnjem peronu te na glavnoj staničnoj zgradi (kula “A”) na južnoj i istočnoj fasadi. Trenutni natpis je zatečen i neće se zadržati. Kalup za tekst je već pripremljen, a sljedeći korak je izrada gipsanih slova na fasadi, bojenje i vraćanje autentičnog izgleda.

Benjamina Karić, 12. 5. 2021.

Uz priloženu fotografiju, nekoliko dana kasnije, 19. 5. 2021. godine, portal Buka potvrdio je da je ćirilični natpis na Staroj željezničkoj stanici Bistrik vraćen:

Gradonačelnica je večeras izjavila za Buku da je ćirilični natpis vraćen.

Buka, 19. 5. 2021.

Ovim Istinomjer obećanje gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić u vraćanju i ćiriličnog natpisa na Staru željezničku stanicu Bistrik ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!