Nedosljedno

CIK BiH: Govor mržnje i govor koji je “mogao da pozove ili podstakne na nasilje”

Predizborna kampanja za Opće izbore 2018. godine bila je sve osim fer i korektna. Od stranaka koje su se borile za naklonost birača u BiH najmanje smo slušali konkretne programske ciljeve i planove njihove realizacije. Najviše smo svjedočili izjavama na temu ratnohuškačke i retorike razdora, a ni međusobna optuživanja i razne uvrede nisu izostale.

“Dostojanstvenu i korektnu” predizbornu kampanju obećao je i Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i kandidat Saveza za promjene (SzP) za predsjednika Republike Srpske, ali ipak nije se uspio suzdržati.

Na sastanku sa šefom Izborne posmatračke misije OEBS-a, Piterom Tejlorom (Peter Taylor), 06.09.2018. godine, dan prije početka zvanične predizborne kampanje za Opće izbore 2018. godine, Govedarica je izjavio sljedeće:

Učinićemo sve da predizborna kampanja i izbori prođu u dostojanstvenoj i korektnoj atmosferi. To priliči svim modernim i civilizovanim društvima. Uvjeravam sve u Republici Srpskoj i BiH da ću ja voditi takvu kampanju. Mislim da je to najbolji način da dočekamo 7. i 8. oktobar.

Vukota Govedarica, 06.09.2018.

Da Vukota Govedarica nije vodio dostojanstvenu kampanju svojstvenu “modernim i civilizovanim društvima” bh. građani su se imali priliku uvjeriti već u prvoj sedmici zvanične predizborne kampanje, kada je Željku Cvijanović nazvao “ustaškom unukom”.

Zar Željka, čiji je djed Pejo bio ustaški satnik, a ujak borac HVO-a, da pominje otadžbinski rat?!

Vukota Govedarica, 15.09.2018.

Ovako je glasila samo jedna od izjava na temu porodičnog porijekla Željke Cvijanović koju je izrekao Govedarica, a koju je Centralna izborna komisija (CIK), zajedno sa još nekoliko izjava kandidata SzP i SDS-a okarakterisala kao govor mržnje, te izrekla do sada nezapamćenu kaznu od ukupno 28.000 KM koja je izrečena Savezu za promjene.

CIK BiH kaznio je SzP sa 15.000 KM zbog korištenja govora mržnje tokom predizborne kampanje, a tri kandidata iz SDS-a obavezni su zbog ovog kršenja Izbornog zakona BiH, iz svog džepa, platiti još 13.000 KM jer su koristili govor mržnje tokom kampanje, koji je “mogao da pozove ili podstakne na nasilje”. CIK je Vukotu Govedaricu, zbog neprimjernog govora, koji se odnosio na premijerku Cvijanović, koja mu je ujedno bila i protukandidtinja u utrci za Predsjednika RS, i osobno kaznio sa 5.000 KM.

Vukota Govedarica, za svoju izjavu da će voditi dostojanstvenu i korektnu predizbornu kampanju i od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!