Analize

Cijena struje, vlast i opozicija u RS

Poskupljenje struje u Republici Srpskoj najavljivano je i prije godinu dana. Koliko se nove najave poskupljenja električne energije podudaraju sa tadašnjom situacijom?

Vlada RS

Nova politička kriza koja potresa Republiku Srpsku buknula je nakon najave Regulatorne komisije za energetiku RS da će se od prvog maja cijene električne energije povećati u rasponu od 3,4% za komercijalne kupce, do 5,4% za domaćinstva. Prije godinu dana, Regulatorna komisija takođe je donijela odluku o poskupljenju struje, čija je cijena tada trebala porasti za 9,4%. Ta odluka nikada nije stupila na snagu, a da li će se isto desiti i sa aktuelnom, saznaćemo za desetak dana.

Regulatorna agencija je 2015. godine najavila da će do poskupljenja doći, da bi zatim “zamrzla” sopstvenu odluku, uz obrazloženje da je njena pravna valjanost nejasna – jer je većini članova komisije istekao mandat. Tako se, u samo par sedmica, tadašnji predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Milenko Čokorilo prvo oglasio decidnom najavom da će struja poskupiti, a zatim potpunim odstupanjem od najavljenog:

Regulatorna komisija je donijela odluku, odluka je konačna, i struja, po ovoj odluci, poskupljuje od prvog jula.


Milenko Čokorilo, 11.06.2015.

Budući da u propisima kojim se definiše rad Regulatorne komisije nije precizno propisan način rada Regulatorne komisije u situaciji kada većini članova Komisije istekne mandat, a nadležni organ nije donio odluku o imenovanju, Regulatorna komisija je, istovremeno, zatražila od nadležnih institucija tumačenje zakonskih odredaba po ovom pitanju.

Milenko Čokorilo, 30.06.2015.

 

Premijerka RS je prije godinu dana svojim izjavama pokušavala da istovremeno podrži i ne podrži poskupljenje struje, pričajući o nezavisnosti regulatorne komisije, o potrebi da se cijena struje poveća – ali ne baš toliko koliko je komisija odredila – a onda i o tome kako Vlada RS ne želi da uvodi “nove namete” građanima_kama.

 

Cijena električne energije je značajna stavka u poslovanju svakog subjekta, ali i u porodičnim budžetima građana. Upravo iz tog razloga nije povećavana prethodnih godina i ostala je sve ove godine trajanja krize najniža u regiji. Cijena struje je u zemljama u okruženju više puta povećavana u prethodnom periodu, uključujući i FBiH, ali sve ove godine u Srpskoj nije došlo do njenog povećanja. (…) Uostalom, takve poruke je javnost dobila i od menadžmenta ‘Elektroprivrede’ da ukoliko dođe do poskupljenja, to će biti minimalno i neće ugrožiti tržišnu poziciju ‘Elektroprivrede’ kao najjeftinijeg snabdjevača u regionu. (…) Nikakvi dodatni nameti na stanovništvo i privredu nisu opredjeljenje Vlade Republike Srpske, ali moramo znati da, upravo zbog tako niske cijene električne energije mnoga domaćinstva prelaze na grijanje na struju, što onda dovodi do drugih problema, pa se u svemu tome mora naći mjera.

Željka Cvijanović, 01.04.2015.

Ja sam već ranije rekla da se ne slažem sa tolikim povećanjem. U nekim ranijim percepcijama koje smo imali kada je pokrenuto to pitanje, mi smo se zaista kretali u rasponu od tri-četiri odsto”.

Željka Cvijanović, 12.6.2015.

 

Danas se Željka Cvijanović drži podalje od debate o poskupljenju struje, te se ovih dana oglašava isključivo o sklapanju novog dogovora sa MMF-om, pitanju bankarskog sektora i o standardnim temama poput optuživanja Saveza za promjene za djelovanje u vlasti na državnom nivou. Umjesto premijerke, iz Vlade RS se na ovu temu javlja skoro isključivo ministar industrije, energetike i rudarstva RS, sa gotovo identičnim “repertoarom” kao prošle godine. Petar Đokić je na obje najave poskupljenja reagovao bezmalo iznenađeno, te u oba slučaja odlučno izjavio da opšte poskupljenje struje nije fer i da ga mora pratiti adekvatan socijalni program:

 

Smatram da poslije ovakve odluke regulatora treba donijeti poseban program subvencionisanja socijalno ugroženih kategorija potrošača električne energije u Republici Srpskoj.

Petar Đokić, 12.6.2015.

 

Nije fer da istu cijenu, da po istoj cijeni tu uslugu, ili tu robu, struju kao robu, nabavljaju oni koji imaju dobre plate ili veće plate, od onih koji nemaju uopšte plata, a moraju da troše struju.

Petar Đokić, 25.3.2016.

 

Istina, Đokićeva reakcija na ovogodišnju najavu poskupljenja struje imala je i jednu novu, još zanimljiviju dimenziju – priznanje da se u sektoru energetike godinama prekomjerno zapošljavalo u državnim kompanijama:

 

Moralo se omogućiti zaposlenje građana, s obzirom na to da privreda nije još uvijek dobila puni zamah da bi imala potrebu za tolikim brojem zaposlenih i zbog toga se više zahtjeva za posao usmjeravalo ka ovim preduzećima. Ne isključujem mogućnost da je bilo onih koji su primani po stranačkoj osnovi.

Petar Đokić, 06.04.2016.

 

Da je neracionalno trošenje u elektroprivredi izazvalo potrebu za podizanjem cijene struje, opozicione stranke u RS tvrdile su jednako i prošle i ove godine. Prije godinu dana, stranke iz Saveza za promjene zahtijevale su sazivanje posebne sjednice NSRS kako bi se “zamrznula” cijena struje, dok se ove godine umjesto toga govori o vanrednim izborima. U oba slučaja, opozicione stranke su najavile proteste ukoliko se poskupljenje ne zaustavi:

 

Ukoliko naša parlamentarna inicijativa ne uspije, preći ćemo na vanparlamentarne oblike borbe, a to znači da ćemo organizovati demonstracije.

Dragan Čavić (NDP), 15.06.2015.

 

Zaključili smo i da je neophodno da se u okviru SzP sprovedu razgovori oko toga da se organizuju protesti povodom aktuelnog stanja u RS. Glavni motiv i okidač za ovakav stav jeste, između ostalog, i poskupljenje struje, te opšte nezadovoljstvo građana i sve češća kašnjenja isplata iz budžeta.

Igor Crnadak (PDP), 09.04.2016

 

No, vlast u RS je, izgleda, ovog puta nešto ozbiljnije shvatila najave protesta, pa je Milorad Dodik zaprijetio kontra-protestom, a zatim održao sastanak sa Mladenom Ivanićem na kome je ponovio da će “protest vlasti” biti organizovan istog dana kada i protest opozicije. Iako apsurdna, ova Dodikova izjava i dalje je manje uvredljiva za građane_ke od one koju je povodom poskupljenja struje dao prošle godine:

 

Prosječna cijena koju su građani do sada plaćali električne energije po domaćinstvu – po domaćinstvu, naglašavam – je bila 31 KM. Sada bi u prosjeku to trebalo da bude 35 KM. Znači nekih 3,5 i nešto maraka više – to ti je nekoliko boca piva, kol'ko ja razumijem, ovaj, tu cijenu.

Milorad Dodik, 23.6.2015.

 

Kao i prošle godine, na poskupljenje struje nije reagovala samo opozicija, već i SNSD-ov koalicioni partner DNS, koji se aktivno profilira kao “zaštitnik cijene struje”, a čiji je predsjednik početkom mjeseca rekao da razmišlja o napuštanju koalicije, između ostalog i zbog poskupljenja električne energije.

 

Svjesni smo da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske nezavisno tijelo u svom radu, ali ću se boriti na svim mogućim frontovima, u skladu s našim pravnim sistemom, da se ovakve odluke ili ponište ili da se više ne dešavaju.

Marko Pavić, 12.6.2015.

 

Ipak, mi smo prvi put ubijedili koalicione partnere da to ne rade. Drugi put nismo uspjeli i oni su odlučili da to urade, jer imaju sistem da to naprave i bez DNS-a. DNS i dalje ostaje pri stavu da nije trebalo ići u poskupljenje i još uvijek ukazujemo da je potrebno da do toga ne dođe. Moje mišljenje je i dalje da unutar Elektroprivrede još uvijek ima prostora za iznalaženje dodatnih sredstava koji bi zaustavili poskupljenje struje.

Marko Pavić, 18.04.2016.

 

Da li će vlast u Republici Srpskoj i ove godine popustiti pod pritiscima i de facto narediti još jedno odlaganje poskupljenja, ili će se, pak, “testirati” spremnost opozicije da zaista pokrene najavljene proteste (kao i spremnost DNS-a da izađe iz Vlade RS), biće jasno za desetak dana. Kako se prvi maj bliži, djeluje sve izvjesnije da se prošlogodišnji scenario neće ponoviti i da će cijena struje u RS ovoga puta zaista porasti – otprilike onoliko koliko je prošle godine najavila Željka Cvijanović.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!