Analize

Cijena plina raste, subvencije vlasti ne

Već krajem prošle godine u Federaciji BiH došlo je do povećanja cijena gasa za krajnje potrošače, dok je do novih povećanja cijena došlo već početkom 2022. godine. Bojazan da će doći do novih poskupljenja pojačala se početkom agresije Rusije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine. Iako se cijena gasa u godini povećala skoro duplo, još uvijek nisu dostupne informacije Vlade FBiH i Vlade KS da li će i na koji način biti subvencionirane cijene za sva domaćinstva.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nabavna cijena prirodnog gasa od 1. novembra 2021. godine za 23,5% viša je u odnosu na oktobar 2021. godine, a krajem 2021. godine javnost Federacije BiH obaviještena je da će od 1. januara 2022. godine doći do povećanja nabavne cijene prirodnog gasa za distributivne kompanije u Federaciji BiH za 14,95% u odnosu na tadašnju cijenu.

Stoga, krajem januara 2022. godine, još prije agresije Rusije na Ukrajinu, Vlada KS najavila je da će subvencionirati pola uvećane cijene plina, za šta je planirano 6,8 miliona konvertibilnih maraka, dok će ostatak platiti građani/ke KS.

Očekujem da će Vlada KS jedan dio ovog poskupljenja subvencionirati jer 37 posto je preveliki udar. Nama ovo nije samo pitanje poskupljenja već i zaštite zraka i okoliša jer kad je preskup ovaj energent ljudi prelaze na ugalj i drva. (…) Dat ćemo sve od sebe da bar pola ovog povećanja bude subvencija. Jedan dio ćemo vjerovatno morati proslijediti kao povećanje cijene i Toplanama jer Sarajevogas je distributer u Kantonu Sarajevo koje će morati raditi korekciju cijena grijanje za Toplane. Građani i privredni objekti koji se direktno na plin griju također mogu očekivati određeno povećanje.

Edin Forto, 13.1.2022.

Nabavna cijena prirodnog gasa do 31. oktobra 2021. godine iznosila je 0,485 KM/Sm3, a od 1. januara 2022. godine nabavna cijena gasa iznosila je 0,665 KM/Sm3, što znači da je razlika u nabavnoj cijeni bila 0,18 KM/Sm3 (bez PDV-a), naveli su tada iz KJKP Sarajevogas.

Prema zaključenom Sporazumu o subvencioniranju dijela cijene prirodnog gasa, za isporučene količine prirodnog gasa za period januar – mart 2022. godine, Vlada Kantona Sarajevo će subvencionirati 50 posto od iznosa koji će nastati kao razlika između fakturisanih vrijednosti po novoj fakturnoj cijeni i cijeni koja je važila do 31.10.2021. godine, odnosno 0,09 KM/Sm3 bez PDV. Ukoliko je potrošnja u jednom domaćinstvu za januar 2022. godine iznosila 100 Sm3, subvencija će iznositi 10,53 KM.

KJKP Sarajevogas, 14.2.2022.

Foto: Cijene plina od 1.1.2022. / Sarajevogas
Foto: Cijene plina od 1.1.2022. / Sarajevogas

Istinomjer se na tadašnje poskupljenje plina osvrnuo krajem januara u analizi “Građani/ke KS i ove zime u strahu od obustave grijanja i budućih poskupljenja plina”.

Od 1. aprila veleprodajna cijena prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini poskupjela je za 21,7 posto nakon poskupljenja u januaru za 14,95 posto. Ovim poskupljenjem došlo je do uvećanja cijena centralnog grijanja za korisnike/ce Toplana za 16,30 posto.

Stoga je Vlada KS krajem aprila donijela Odluku o visini tarifnih stavova, kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s ovim povećanjem cijene prirodnog gasa od 1. aprila.

Foto: Nove cijene plina, maj 2022 / Klix.ba
Foto: Nove cijene plina, maj 2022 / Klix.ba

Početkom juna 2022. godine iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo rekli su da subvencije za plin neće biti do početka nove grijne sezone jer, kako su naveli, u tom se trenutku taj energent nije koristio u velikim količinama.

Kada su krajem septembra stručnjaci za energetiku izjavili da će računi za plin “ako ne budemo štedjeli, ako ne budemo utopljavali objekte, biti dvostruko veći nego prošle godine”, Vlada KS se oglasila po pitanju subvencija, obrazloživši ko će tokom novembra i decembra 2022. godine dobiti subvencije prilikom kupovine energenata potrebnih za grijanje:

Mi ćemo novembar i decembar subvencionirati poskupljenje troškova energenata za grijanje, za najugroženije – 39.000 osoba koje primaju minimalnu penziju, 2.500 korisnika socijalne pomoći, 1.500 osoba iz boračke populacije. Dobit će 50 KM u novembru i 50 KM decembru. To su ukupno 43.000 najugroženijih osoba.

Edin Forto, 22.9.2022.

Premijer KS Edin Forto tada je obećao da ključne javne ustanove neće ostati bez energenata za grijanje, a ministrica za socijalna pitanja Ivana Prvulović napomenula je da već 1.200 osoba dobija subvencije za nabavku ogrjeva.

Nekoliko dana kasnije, gostujući u emisiji “Špica”, poskupljenje, ali i spremnost na subvencioniranje od Vlade FBiH i Vlade KS, potvrdila je direktorica Energoinvesta d.d. Bisera Hadžialjević:

Biće 9,7% povećanje, međutim, s obzirom da su i Vlada FBiH i Vlada KS iskazali zainteresovanost i na svim prethodnim sastancima koje smo imali, da će učestvovati u subvencioniranju ovih novih cijena, ja očekujem zaista da će Vlada Federacije i Vlada Kantona Sarajevo učestvovati u kompletnom povećanju tih 9,7%. Tako da ja smatram da građani ne bi trebalo da plaćaju povećanu cijenu.

Bisera Hadžialjević, 11.10.2022.

Ministar komunalne privrede u Vladi KS istog je dana dao izjavu da se oko subvencija u KS mora konsultovati s Vladom KS, jer su subvencije dotad išle samo socijalnim kategorijama:

Konsultiraću se sa Vladom, jer mi subvencioniramo samo socijalne kategorije u Kantonu Sarajevo, tj. ukupno 43.000 naših građana.

Enver Hadžiahmetović, 11.10.2022.

Prema podacima platforme Bloomberg Adria, iz sredine oktobra 2022. godine, “novo povećanje nabavne cijene plina zahtijevat će oko 4,5 milijuna KM iz proračuna vlada kako bi se u potpunosti subvencionirala razlika za građane”.

Planirane količine prirodnog plina od listopada do kraja prosinca ove godine su 57.396.473 Sm3. Prethodna nabavna cijena je bila 0,998 KM/Sm3. Uzimajući u obzir povećanje od 9,7 posto, nova nabavna cijena plina će biti 1,095 KM/Sm3. Za nabavu 57.396.473 Sm3 plina po novoj cijeni potrebno je više od 62,8 milijuna KM. Ista količina po staroj cijeni koštala bi nešto više od 57 milijuna KM. Uzimajući u obzir da u periodu od listopada do rujna prosječno planirano učešće domaćinstava i KJKP Toplana Sarajevo čini 70,5 posto, razlika koju bi vlade trebale pokriti, računajući i PDV, iznosi oko 4.592.317 KM. (…) Osnovna djelatnost Sarajevogasa je distribucija plinovitih goriva distribucijskom mrežom i trgovina plinom distribucijskom mrežom. Samim tim, za kupce plina dodatni trošak čine cijena distribucije i PDV. Za domaćinstva i KJKP Toplane Sarajevo, po starom obračunu, fakturna cijena plina je bila 1,261 KM/Sm3, a nova, ukoliko se bude mijenjala cijena distribucije, će biti 1,375 KM/Sm3. U rujnu ove godine u odnosu na rujan 2021. godine nabavna cijena plina u FBiH je veća za 105,78 posto. Ističemo da posljednje povećanje cijene nabave plina od 9,7 posto stupa na snagu ovog mjeseca.

Bloomberg Adria, 13.10.2022.

Isti dan, Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.10.2022. godine, koja iznosi 1.095 KM/1.000 Sm³, odnosno 1,095 KM/Sm³. U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

U obrazloženju odluke navedeno je da je Energoinvest d.d. Sarajevo 11.10.2022. godine uputio Federalnom ministarstvu trgovine zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u FBiH te potrebno mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

U zahtjevu je navedeno da nova povećanja cijene gasa nije moguće pokriti iz postojeće tarife i hitno je potrebna korekcija cijene u skladu s aktuelnim dešavanjima na svjetskom tržištu, a s ciljem obezbjeđenja kontinuirane isporuke.

Prema ovoj odluci Vlade FBiH, moralo se pristupiti i korekciji cijena centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo, pa će tako računi za centralno grijanje u KS od novembra biti uvećani za 16,53 posto usred povećanja cijene prirodnog gasa koji BiH kupuje.

Osim poskupljenja zabilježenih u roku od godinu i obećanih subvencija socijalnim kategorijama, nisu primijećeni trud i napor na razmatranju veće energetske neovisnosti Bosne i Hercegovine, naročito ako se govori o opskrbi plinom. Upiti Istinomjera upućeni na adrese federalne i kantonalne vlade te resornih ministarstava o mogućim subvencijama cijene prirodnog gasa do momenta objave ovog teksta ostali su bez odgovora.

Ako se trenutna kriza u snabdijevanju energentima nastavi, za očekivati je da će i naredne godine doći do novih poskupljenja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!