Neistina

Broj pacijenata u Republici Srpskoj se nije udvostručio za dva dana

U Centralnim vijestima Alternativne televizije, emitovanim 4. marta 2021. godine, gostovao je premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković. Na samom početku izlaganja, tema razgovora bila je epidemiološka situacija u RS-u, odnosno povećan broj zaraženih od koronavirusa.

Screenshot: ATV

Višković je istakao kako je došlo do opuštanja građana RS-a nakon relaksacije ranije uspostavljenih restriktivnih mjera, te iznio tvrdnju o broju pacijenata u zdravstvenim ustanovama ovog entiteta:

Ako vam kažem da smo prije dan ili dva imali duplo manje pacijenata u našim zdravstvenim ustanovama nego što imamo danas, znači za manje od dva dana broj pacijenata se na neki način udvostručio.

Radovan Višković, 4. 3. 2021.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske na dnevnoj bazi objavljuje izvještaj o epidemiološkoj situaciji u RS-u i svijetu za protekla 24 sata, u kojem se navode informacije o broju novozaraženih od koronavirusa, geografskoj rasprostranjenosti uzoraka, kao i ukupnom broju hospitaliziranih osoba.

Tako je za 2. mart ukupan broj hospitaliziranih osoba u entitetu RS iznosio 512. Istina, broj pacijenata se povećavao u naredna dva dana, ali ne u onoj mjeri koju je naveo Višković. Naime, 3. marta je bilo 523, a dan kasnije ukupno 545 hospitaliziranih osoba, od čega 224 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, а u оstаlim bоlnicаmа 321.

Premda je broj pacijenata u zdravstvenim ustanovama u RS-u u proteklih 48 sati zaista išao uzlaznom putanjom, činjenica je da se on ipak nije udvostručio, kako je ustvrdio Radovan Višković. Shodno tome, Istinomjer njegovu konstataciju na ovu temu ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!