Nedosljedno

Brisati etnički predznak pri izboru člana Predsjedništva BiH iz RS ili ne?

Tokom konferencije za medije održane 30.9.2021. godine, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik iznio je i svoj stav u vezi s eventualnim brisanjem etničkog predznaka prilikom izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji dolazi iz Republike Srpske.

Foto: TANJUG

Tako je na pitanje novinara HRT-a kako komentariše izjavu izaslanika SAD-a zaduženog za reformu Izbornog zakona BiH Matthew Palmera, koja se, pored ostalog, odnosila i na brisanje etničkog prefiksa kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, pa i djelimično i u domovima naroda, Dodik odgovorio:

Ta njegova ideja je apsolutno neprihvatljiva. Potpuno je odbacujem. To je nemoguće. To nije u skladu sa realnostima ovdje. To nije u skladu sa postojećim ustavom. To nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Milorad Dodik, 30.9.2021.

“Palmer danas razgovara sa opozicijom iz Republike Srpske o promjeni izbornog zakonodavstva, a očekuje da ćemo mi glasati za to što on kaže”, nastavio je prvi čovjek SNSD-a te dodao:

Naravno da nećemo. Dakle, samo biraće se u Predsjedništvu Srbin, Hrvat i Bošnjak i to će se desiti. Valjalo njima ili ne valjalo, ili će ostati ovakav Izborni zakon koji će opet dovesti do drugih problema u Bosni i Hercegovini, jer hrvatski narod je potpuno majoriziran…

Milorad Dodik, 30.9.2021.

Kada se radi o eventualnim izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona BiH u kontekstu brisanja etničkog prefiksa prilikom izbora člana Predsjedništva BiH, Dodik je u posljednjih nekoliko godina često mijenjao stavove.

Podsjećamo tako da su svojevremeno, vrlo brzo nakon donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine”, Republika Srpska i Milorad Dodik zauzeli jasan stav po tom pitanju koji se, sve do jučer, nije mijenjao.

Republika Srpska ima konstruktivan pristup u vezi sa načinom implementacije odluke Sejdić i Finci, što uključuje uklanjanje nacionalnog ekskluziviteta pri izboru članova Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, 12.2.2013.

No, pet godina kasnije, početkom februara 2018. godine, Dodik je najavio da će pokrenuti inicijativu za, kako je rekao, redefinisanje stava u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH u cilju zadržavanja važeće odredbe Ustava BiH da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH.

Pokušat ću da okupim druge političke partije iz Republike Srpske i da se vratimo na sadašnje ustavno određenje i ne mrdamo sa te pozicije.

Milorad Dodik, 1.2.2021.

Međutim, novi Dodikov zaokret po navedenom pitanju uslijedio je tokom posjete Palmera i i izvršne direktorice za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorst u julu ove godine.

Cijeneći da je osnova tadašnje posjete Palmera i Eichhorst našoj zemlji bio razgovor o izbornoj reformi u BiH, Dodik je tom prilikom podsjetio da je Republika Srpska nakon presude “Sejdić i Finci protiv BiH” definisala svoj stav.

On je veoma jasan i govori o tome da je Republika Srpska spremna da uđe u izmjene Ustava i da se u rečenici koja kaže da Republika Srpska bira Srbina – riječ Srbin mijenja riječju jedan, a da sve drugo ostane isto – a to znači direktan izbor člana Predsjedništva iz Republike Srpske. Mi smo sa takvim stavom pregovarali gotovo 2-3 godine sa drugima u BiH i shvatili da naše uključivanje u te razgovore, a pogotovo u problematične razgovore oko izbora članova Predsjedništva iz FBiH, podrazumijeva stalne njihove zahtjeve za naše davanje i gubljenja prava. Rekli smo da ćemo sačekati da se dogovore gospoda Bošnjaci, Hrvati i njihovi politički predstavnici.

Milorad Dodik, 5.7.2021.

S obzirom na navedeno, stav Milorada Dodika o eventualnom brisanju etničkog predznaka prilikom izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji dolazi iz Republike Srpske Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!