Bradara zakazala sjednicu Doma naroda FBiH

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) održala sjednicu na kojoj su utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda FBiH, predsjedavajuća ovog zakonodavnog tijela, Lidija Bradara je rekla kako će konstituirajuću sjednicu zakazati nakon što rezultati budu potvrđeni i objavljeni u Službenom listu BiH.

Situaciju pratim, pozdravljam zasjedanje CIK-a BiH u najkraćem mogućem roku od trenutka kada je i posljednja skupština izabrala izaslanike (petak), no suprotno mišljenju javnosti ili pojedinih medija, posao SIP-a nije završen, i nažalost moje vrijeme glede mogućnosti sazivanja sjednice još nije nastupilo.”

Lidija Bradara, 11.02.2019.

Centralna izborna komisija je nekoliko dana kasnije potvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a odluka je u četvrtak 14. februara i objavljena u Službenom listu BiH.

Istog dana Bradara je potvrdila da će zakazati konstituirajuću sjednicu Doma naroda FBiH za srijedu 20. februara.

S obzirom na to da su materijali za sjednicu spremni, danas ih šaljemo delegatima kako bi ih na vrijeme mogli proučiti, a ujedno da ispoštujemo poslovničke i ustavne procedure. Tako da će konstituirajuća sjednica Doma naroda biti zakazana sutra (petak) ujutro, odnosno nakon materijala, delegati će ujutro dobiti i službeni poziv za sjednicu koji ćemo zatim, kao i potpun dnevni red, dostaviti i javnosti.”

Lidija Bradara, 14.02.2019.

Podsjećamo, Lidija Bradara nije željela zakazati sjednicu Doma naroda FBiH u starom sazivu, a na kojoj bi se razmatrao Budžet FBiH, nego je insistirala da to učini novi saziv koji će biti konstituiasan u srijedu 20. februara.

S obzirom da je odmah po objavi rezultata posrednih izbora za Dom naroda FBiH u Službenom listu BiH i zakazala sjednicu, Istinomjer će njeno ranije obećanje ocijeniti kao “ispunjeno”.

(Istinomjer.ba)

Hoće li Narodna skupština RS raspustiti Skupštinu opštine Teslić?

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Nikšić protiv Nikšića

Nermin Nikšić je podsjećajući i na status na Facebooku koji je objavio Damir Nikšić “gdje se neprimjereno izražavao, ne malo - nego neprimjereno o članovima SDP-a", još sredinom februara najavio...


SNSD-u i HDZ-u BiH upućen “prijedlog izjave”

Izetbegović je potvrdio da je SNSD-u i HDZ-u BiH poslao “prijedlog jedne izjave”, te da je u međuvremenu dobio i odgovore. Nakon sastanka sa predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a, Draganom Čovićem...