Neistina

Beriz Belkić: “SBiH uradila mnogo” i bavila se “egzistencijalnim pitanjima”

Belkić: Budući pisac bajki za odrasle

“U protekle četiri godine SBiH je uradila mnogo. Inače od svog osnivanja SBiH se bavila egzestencijalnim pitanjima građana i sudbonosnim pitanjima za ovu državu. Bili smo protiv entitetske privatizacije i borili se za ustavne reforme koje bi eliminirale sve vrste blokada, a tada bi građanin bio u prvom planu. Reagirali smo na vrlo loša prudska, butmirska i slična rješenja i zalagali se za očuvanje državne imovine kao osnovne oznake suvereniteta jedne države. Kroz pripreme za popis stanovništva prepoznali smo namjeru da se kroz etničke, vjerske i nacionalne žele ostvariti ciljevi koji nisu dobri za državu BiH. Borili smo se za dvojno državljanstvo naših građana i niz drugih pitanja za koja smo smatrali da jačaju suverenitet i integritet ove zemlje.”

(Biznis.ba, 21. 8. 2010)

Komentar:

Zaista je teško odlučiti odakle početi sa negiranjem svega što je Belkić izrekao. Krenimo od kraja – Haris Silajdžić, predsjednik SBiH je blokirao dvojna državljanstva (Hrvatska, Crna Gora), koristeći se mehanizmom vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u BiH. Ova činjenica je i odgovor na vjerska i nacionalna pitanja koje spominje Belkić.
Silajdžić nije koristio građanski interes nego nacionalni, te je dokazao ko je i kakva mu je stranka.
Priču s početka možda može “prodavati” u svoje i ime ostalih parlamentaraca koji su zarađivali stotine hiljada maraka za šutnju na sjednicama.
Čisto ilustrativno, slijede podataci iz Parlamentarne skupštine BiH o Berizu Belkiću i njegovom doprinosu “boljoj BiH”:

Tri pitanja, nijednu inicijativu i jedan amandman za četiri godine naplatio je 239.828 KM.
Za razliku od 42 posto nezaposlenih u BiH.

Pitajte Istinomjer!