Neistina

Bosna i Hercegovina nije “zajednica država Republike Srpske i Federacije BiH”

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik još jednom je iznio neistinite tvrdnje da su entiteti države i da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica”, ovoga puta na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, 8.8.2023. godine.

Foto: Antonio Balic/Cropix

Dodik je naveo da sve nadležnosti koje odražavaju državnost pripadaju entitetima, da su sve prenesene nadležnosti “neustavne i nelegalne”, te je dodao:

Sve nadležnosti koje odražavaju državnost neke teritorije pripadaju entitetima, a sve što je preneseno na nivo BiH, bilo od strane OHR-a ili prevarama i podvalama za odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini, zapravo je neustavno i samim tim privremeno. Entiteti su države koje su dio svog suvereniteta prenijele na nivo BiH, dok je BiH zapravo državna zajednica ili tačnije rečeno zajednica država – Republike Srpske i Federacije BiH. Tako je po Ustavu BiH, a sve ostalo je rezultat neustavnog djelovanja.

Milorad Dodik, 8.8.2023.

Dodikove tvrdnje da su entiteti države i da je Bosna i Hercegovina državna zajednica demantuje, prije svega, prvi član Ustava BiH (Kontinuitet), kojim je definisano da “Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država” s međunarodno priznatim granicama.

Istim članom, u stavu (3), jasno je definisano da su Federacija BiH i Republika Srpska entiteti:

Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu “entiteti”).

Ustav Bosne i Hercegovine

U kontekstu Dodikove tvrdnje da su entiteti države i da je BiH “državna zajednica”, podsjećamo da su Evropska zajednica i države članice, na sjednici održanoj u Luksemburgu 6.4.1992. godine, priznale državnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine, njen teritorijalni integritet i političku nezavisnost. Bosna i Hercegovina je 22.5.1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda. Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine BiH je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih te dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske – čime su potvrđeni kontinuitet postojanja, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

S obzirom na činjenicu da je Ustavom Bosne i Hercegovine jasno definisano da je BiH država te da su Republika Srpska i Federacija BiH entiteti u Bosni i Hercegovini, Istinomjer tvrdnju Milorada Dodika ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!