Neistina

Bosanski jezik postoji mnogo duže od “zadnjih dvadeset, trideset godina”

Gostujući u emisiji “Jedan” Radiotelevizije Bosne i Hercegovine – BHRT član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik iznio je određene tvrdnje kada je u pitanju bosanski jezik.

U sferi jezika gdje imate srpski kao tradicionalni, hrvatski koji je ovdje prisutan i bošnjački…bosanski koji se nešto tek kolokvijalno spominje u zadnjih dvadeset, trideset godina. On nije prije toga ni postojao.

Milorad Dodik, 15. oktobar 2020.

Da tvrdnje Milorada Dodika da bosanski jezik nije postojao prije “zadnjih dvadeset, trideset godina” nisu tačne govori niz historijskih izvora – sve od srednjovjekovnog perioda, pa do modernog doba.

Jedan od najstarijih primjera bosanskog pisma je svakako Povelja Kulina Bana, ali i Humačka ploča kao i stećci koji predstavljaju pojavu jedinstvenu prostoru Bosne i Hercegovine, a koji su pisani bosančicom.

I putopisac sa kraja 14. i početka 15. vijeka, Konstantin Filozof u djelu “Skazanie izjavljeno o pismeneh” uz bugarski, srpski, slovenski, češki i hrvatski spominje i bosanski jezik.

Pored toga, naziv bosanski jezik korišten je i u mnogim drugim pisanim izvorima iz Osmanskog perioda, a bosanskim su ga nazivali i bosanski franjevci.

U toku Austrougarske vladavine doalzilo je do je mnogih promjena i revidiranja naziva jezika kojima se govorilo u Bosni i Hercegovini, pa se tako koristio bosanski zemaljski jezik, bosanski jezik, srpsko-hrvatski, te materinski (maternji) jezik. Bosanski jezik se prvi put zvanično i isključivo određuje za upotrebu u odredbi Visokog ministarstva od 30. juna 1884. godine, a nakon toga i izdavanjem Gramatike bosanskoga jezika 1890. godine kada naziv bosanski jezik dobija svoju potvrdu u zvaničnom udžbeniku.

Gramatika bosanskog jezika, 1890. godina

Podsjećamo, Istinomjer se i ranije bavio temom naziva bosanskog jezika u tekstu “Dodikove tvrdnje o bosanskom jeziku demantuju sudske odluke” i analizi “Vlasti u RS ne mogu određivati ime jezika kojim govore Bošnjaci”.

S obzirom na činjenicu da niz historijskih dokaza govori suprotno tvrdnjama Milorada Dodika da se “bosanski kolokvijalno spominje u zadnjih dvadeset, trideset godina”, te da prije toga “nije ni postojao”, Istinomjer će njegove tvrdnje ocijeniti neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!