Nedosljedno

Borenović o spajanju lokalnih i opštih izbora-nekad i sad

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) na svojoj 14. (korespodentnoj) sjednici održanoj 09. 04. 2020. godine “usvojila zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, koju dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH”, u javnosti su iznesena mišljenja pojedinih visokih stranačkih funkcionera i o ideji spajanja lokalnih i opštih izbora u BiH.

Tako je predsjednik PDP-a i delegat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović napominjući da se stalnom izbornom kampanjom društvo drži pod konstantnom političkom tenzijom izrazio mišljenje da “ima prostora za skraćivanje izbornih rokova” ali i dodao:

Nisam siguran da bi spajanje lokalnih i opštih izbora u istom danu dalo pravi efekat jer bi veliki broj glasačkih listića, proces brojanja i potencijalnih izbornih manipulacija bio izrazito prisutan. Ključni preduslov za bilo kakvu ozbiljniju izmjenu po pitanju spajanja izbora, ali i za fer i poštenije izbore je uvođenje novih tehnologija, tj. barem skeniranje glasačkih listića.

Branislav Borenović, 15. april 2020.

Međutim, netom nakon održanih Lokalnih izbora u oktobru 2016. godine, lideri staranaka koje su tada činile vlast na državnom nivou, među kojima je bio i PDP, izrazili su veoma pozitivan stav kada je u pitanju spajanje lokalnih i opštih izbora, o čemu je javnost u novembru 2016. godine obavijestio Borenović:

To je stav svih članica koalicije na nivou institucija, da imamo zajedničke lokalne i opće izbore 2018. godine i mislim da je to jedan vrlo korektan i pragmatičan prijedlog koji je došao od Dragana Čovića i mi smo ga prihvatili.

Branislav Borenović, 03. novembar 2016.

Ovim Istinomjer stav Branislava Borenovića po pitanju spajanja lokalnih i opštih izbora u BiH ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!