Neistina

BiH ima stav o situaciji u Ukrajini

Komentarišući glasanje za Rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, na vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN-a, održanoj 2. marta ove godine, Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, iznio je i tvrdnju da je BiH jedina zemlja u Evropi i svijetu koja nema stav u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Foto: SNSD

Kako je rekao, stav u oblasti spoljne politike može da kreira samo Predsjedništvo BiH konsenzusom.

Mi nismo rekli šta treba da bude stav BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini, ali smo rekli da BiH treba da ima stav kao što ga imaju i sve druge zemlje. Stav u oblasti spoljne politike može da kreira samo Predsjedništvo BiH u saglasnosti sa sva tri člana Predsjedništva BiH. S obzirom da se nešto tako nije dogodilo, BiH je trenutno jedina zemlja u Evropi i jedina zemlja u svijetu koja nema svoj stav o situaciji u Ukrajini.”

Radovan Kovačević, 6.3.2022.

Podsjećamo, na vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN-a, održanoj 2. marta, usvojena je Rezolucija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a među 141 zemljom koja je podržala ovu rezoluciju našle su se BiH i Srbija. Prethodno je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH pokušao staviti tačku o izjašnjavanju o stanju u Ukrajini, što su ostala dva člana odbila, pozivajući se na ranije usvojene stavove nadležnih organa u BiH te obavezujuće dokumente. Istog dana, bh. ambasador pri UN-u Sven Alkalaj glasao je za usvajanje pomenute rezolucije.

Kako su brojni mediji u BiH izvještavali o prekinutoj sjednici Predsjedništva BiH, možete pogledati na platformi Newsgradient.

Kako se vidi iz javno dostupnog snimka glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, od 193 zemlje članice UN-a, osim njih 141 koje su bile “za”, njih 35 suzdržanih i pet “protiv”, 12 zemalja članica se nije izjašnjavalo prilikom glasanja, što znači da nisu iznijele svoj zvanični stav. Države koje nisu glasale su Azerbejdžan, Burkina Faso, Kameron, Etiopija, Esvatini, Gvineja, Gvineja Bisau, Ekvatorijalna Gvineja, Maroko, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan i Venecuela koja je suspendovana sa glasanja na 76. sjednici i 11. vanrednoj vanrednoj sjednici zbog neplaćanja članarina u prethodne dvije godine.

Foto: UN / Screenshot

S obzirom na činjenicu da je BiH na vanrednoj sjednici Generalne skupštine UN-a, bez obzira na stavove pojedinih članova Predsjedništva BiH, zvanično osudila rusku invaziju na Ukrajinu, Istinomjer će tvrdnju Radovana Kovačevića da je BiH jedina zemlja u svijetu koja nema svoj stav o situaciji u Ukrajini ocijeniti kao neistinitu. Čak i da se BiH nije izjasnila prilikom glasanja, ne bi bila jedina članica UN-a koja nema stav, jer se o Rezoluciji nije izjasnilo 12 zemalja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!