Analize

BiH i dalje na začelju prema procentu vakcinisanih protiv COVID-19

Posljednjih dana se u Evropi, pa tako i u Bosni i Hercegovini, bilježi novi rast oboljelih od COVID-19. Tako je 14. januara 2022. godine dostignut i rekord od 3.162 oboljelih u jednom danu. Prema podacima statističkog portala Worldometers, BiH je trenutno druga u Evropi po smrtnosti, odmah iza Bugarske, sa 4.260 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, a treća je u svijetu. S druge strane, prema procentu vakcinisanih, naša zemlja je među posljednjim u Evropi, a zvanični podaci ukazuju i na velike razlike u procentu vakcinisanih u pojedinim dijelovima zemlje.

Foto: AP

Veliki problem u adekvatnom i relevantnom praćenju procesa vakcinacije u BiH predstavlja činjenica da se ovi podaci prikupljaju na više instanci te da ne postoji jedinstvena centralna baza podataka o vakcinisanim osobama u BiH. Podaci koji se objavljuju na stranim statističkim portalima kada je riječ o BiH u većini slučajeva nisu blagovremeni upravo iz razloga nepostojanja jedinstvene evidencije. Tako je, prema podacima portala Ourworldindata, 4. decembra u BiH procenat vakcinisanih dvjema dozama vakcine iznosio 22%, dok podaci nakon tog datuma za našu zemlju ne postoje.

Prema podacima istog portala, procenat potpuno vakcinisanih građana/ki u Srbiji je od početka decembra do 13. januara porastao sa 46 na 47%, a u Hrvatskoj sa 47 na 53%. Sve zemlje regiona nalaze se daleko ispod prosjeka vakcinisanosti u cijeloj EU, koji iznosi preko 70%.

Ipak, zvanični podaci koji postoje ukazuju na to da se odziv stanovništva na vakcinaciju protiv COVID-19 razlikuje u pojedinim dijelovima BiH.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH) o provedenoj imunizaciji u ovom entitetu, zaključno sa 2. januarom, u Kantonu Sarajevo (KS) je objema dozama vakcine protiv COVID-19 vakcinisano 41% stanovništva, dok je nešto više od 3% primilo i treću dozu. U Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) je 42,4% stanovništva vakcinisano prvom dozom, a 2,3% trećom dozom vakcine. Međutim, kako su još u oktobru prošle godine za Istinomjer potvrdili iz ZZJZ FBiH, izvještaji ne uključuju podatke o osobama vakcinisanim izvan BiH, jer ih svi kantoni nisu dostavili. Ipak zabrinjava podatak da u čak četiri kantona procenat vakcinisanih ne doseže ni 20% – Posavskom (17,8%), Unsko-sanskom (16,4%), Kantonu 10 (12%) i Zapadno hercegovačkom (11,5%).

Izvor: ZZJZ FBiH

Gostujući u programu N1 televizije, premijer KS Edin Forto ustvrdio je da procenat vakcinisanog stanovništva prelazi 60%.

Ja vam moram ponoviti nešto što je činjenica da je KS najprocjepljenija regija u BiH definitivno, jedna od najprocjepljenijih u cijeloj regiji. Mi smo preko 60% dostigli. Imajući u vidu da je preko 70.000 ljudi prebolovano koronu. Naš kolektivni imunitet je solidan u odnosu na ostatak BiH pa i regije.

Edin Forto, 13.1.2022.

Prema biltenu vakcinacije Zavoda za javno zdravstvo KS (ZZJZ KS), udio stanovništva starijeg od 18 godina vakcinisanog objema dozama vakcine je do 10. januara iznosio 55,2%, dok je booster dozu vakcine primilo 5,7% stanovništva KS.

Treba reći da Kanton Sarajevo već nekoliko vikenda kontinuirano provodi vakcinaciju u tržnim centrima, te je na ovaj način do sada vakcinisano više hiljada građana/ki ovog kantona, a na sličan su način vakcinacije provođene i u Tuzli i Mostaru.

Izvor: ZZJZ KS

Prema onome što je krajem 2021. godine za RTRS izjavio ministar zdravlja Republike Srpske (RS) Alen Šeranić, prvu dozu vakcine protiv COVID-19 je do 21. decembra primilo oko 40% građana/ki RS, njih 33,5% vakcinisano je objema dozama, a treću ih je primilo oko 4%.

Istinomjer je u više navrata pisao o stihijskim mjerama promocije procesa vakcinacije u BiH, što je dovelo do toga da je procenat vakcinisanih u BiH i dalje jako nizak, a podsjećamo da i dalje nisu ostvarene prognoze o tome da će se do jeseni 2021. godine doseći procenat vakcinisanog stanovništva od 40%. Zbog slabog odziva stanovništva u BiH, do danas su uništene veće količine vakcina protiv Covid-19, kojima je istekao rok trajanja.

Usljed posljednjeg rasta oboljelih od Covid-19 u Federaciji BiH, od 13. januara su na snazi nove naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje je usvojila i Vlada FBiH.

Novom naredbom, broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenom prostoru je sa dosadašnjih 50 smanjen na 30, dok na otvorenom ne može boraviti više od 100 osoba, a prema ovim mjerama, sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje fizički razmak od najmanje dva metra između osoba.

Iznimno, novom Naredbom je dopušteno organiziranje i većih okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, pod uvjetom da veličina prostora omogućava provedbu higijensko-epidemioloških mjera, ali ne više od 60 osoba u zatvorenom prostoru, odnosno 200 osoba na otvorenom prostoru, uz uvjet da svi sudionici skupa imaju negativan antigenski test (ne stariji od 24 sata) ili PCR test (ne stariji od 48 sati) ili potvrdu o prebolovanom COVID-19 (ne stariju od 4 mjeseca) ili potvrdu o završenom cijepljenju (ne stariju od 6 mjeseci nakon primitka druge doze cjepiva, odnosno 9 mjeseci nakon primitka treće doze cjepiva).

Ministarstvo zdravstva FBiH, 12.1.2022.

Kako se navodi, vladama kantona naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije, ali podsjećamo na to da je Vlada FBiH odustala od uvođenja obaveznih “Covid-potvrda” od 20. decembra, odnosno primjene pravila VTP (vakcinisan/a, testiran/a, prebolio/ljela) u cijeloj FBiH. Umjesto toga, kantonima je data preporuka da ovo pravilo uvedu po potrebi.

Sa slabim odzivom građana/ki na proces vakcinacije suočava se i Hrvatska, u kojoj tek dvije regije prelaze procenat vakcinisanog stanovništva od 60%, međutim, ovaj procenat je i u regijama sa najslabijim odzivom veći nego u većini BiH. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, procenat potpuno vakcinisanog stanovništva u gradu Zagrebu je 9. januara iznosio 61%, dok je u Primorsko-goranskoj županiji taj procenat iznosio nešto više od 60%.

Izvor: ZZJZ RH

Kako je krajem godine objavio RTS, prvu dozu vakcine primilo je oko 63% građana/ki Beograda, a drugu njih oko 61,5%. Treću, odnosno booster dozu, primilo je već oko 36% Beograđana/ki. Procenat vakcinisanog stanovništva u Srbiji, prema posljednjim podacima na portalu Ourworldindata, iznosi 48%.

Manje od 50% vakcinisanih stanovnika/ca je i u Crnoj Gori (44%), Sjevernoj Makedoniji (39%) i Albaniji (37%).

Dok se u većini evropskih zemalja stanovništvo uveliko vakciniše booster dozama vakcina protiv Covid-19 i gdje se već razmatra vakcinacija pojedinih kategorija stanovništva i četvrtom dozom, Bosna i Hercegovina je i dalje na začelju zemalja u pogledu imunizacije protiv ove bolesti, te je daleko od evropskog prosjeka. Novi rast broja zaraženih od virusa SARS-CoV-2 doveo je do toga da BiH ovih dana ponovo dospije na crvenu listu zemalja za ulazak u Njemačku. Osim toga, zbog nepostojanja jedinstvenog sistema izdavanja “Covid potvrda” u zemlji, kodovi i certifikati koje građanima/kama BiH izdaju nadležne službe nisu kompatibilni ni priznati od EU te se njima ne može dokazivati da je osoba vakcinisana, testirana ili je prebolovala Covid-19. Kako su nedavno saopćili iz Ministarstva civilnih poslova BiH, dogovor o tome mogao bi biti postignut do kraja januara.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!