Djelimično ispunjeno

Studentski centar “Nikola Tesla” još nije useljen u potpunosti

Nakon što je sredinom decembra prošle godine olujni vjetar oduvao krov banjalučkog Studentskog centra “Nikola Tesla”, a u domu zavladalo vanredno stanje, Vlada RS je na 161. sjednici, odlučila sanirati nastalu štetu te je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede oko 2,5 miliona KM za njegovu sanaciju. U skladu sa zaključkom Vlade RS, provedena je tenderska procedura, a sredinom aprila konačno je potpisan ugovor o sanaciji dva paviljona studentskog doma. Radovi su počeli u maju, a bilo je predviđeno da budu završeni do početka nove akademske godine.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o sanaciji Javne ustanove Studentski centar ”Nikola Tesla” Banja Luka – Paviljon I sa restoranom, Paviljon II i vanjsko uređenje. Vlada je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede sredstva za sanaciju Paviljona I sa restoranom, Paviljona II i vanjsko uređenje, u iznosu od 2.562.548,15 KM bez PDV. Zadužuje se i Studentski centar ”Nikola Tesla”, Banja Luka, da provede postupak naplate štete po osnovu osiguranja imovine, te da sa naplaćenim iznosom štete učestvuje u finansiranju sanacije objekata Studentskog centra. Zadužuje se rukovodstvo Studentskog centra ”Nikola Tesla”, Banja Luka, da uporedo sa postupkom sanacije provede postupak legalizacije Paviljona 1 i Paviljona 2. Zadužuju se Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da provedu postupak nabavke putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, uvažavajući krajnju hitnost postupanja. Zadužuje se Republička direkcija za obnovu i izgradnju da obezbijedi potrebnu dokumentaciju sa predmjerom i predračunom radova na sanaciji objekata Javne ustanove Studentski centar ”Nikola Tesla” Banja Luka.

Vlada Republike Srpske, 23.01.2018.

Početkom ove godine, iz resornih ministarstava, koja su zadužena za realizaciju ove odluke, rečeno je da se još ne zna datum početka radova i da se još uvijek “skuplja dokumentacija”, ali da će sve ići po hitnom postupku. Studenti/ce koji su i dalje u privremenom smještaju nadali su se da će obnova doma početi i biti gotova do proljeća.

Tek sredinom aprila iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopšteno je da je sa firmom Prodamont potpisan Ugovor o renoviranju studentskih paviljona.

U pitanju je kompletna rekonstrukcija, zamjena kompletnih instalacija.

Goran Prodić, predstavnik izvođača radova, 19.04.2018.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević rekao je da je potpisivanje ugovora kasnilo zbog žalbenog postupka u procesu javnih nabavki. Vrijednost potpisanog ugovora je 2.800.000 KM, a radovi na obnovi studentskog doma trebali su početi najkasnije u roku od osam dana. Rok za završetak radova na obnovi studentskog doma je 120 dana.

Početak radova ozvaničen je početkom maja, a sredinom augusta Malešević je rekao kako će domovi biti završeni do početka akademske godine u oktobru.

Cilj je da radovi budu završeni kako je planirano ugovorom. Trenutni tempo garantuje da ćemo radove uspjeti da završimo na vrijeme i ja ću svake sedmice bar jednom da obiđem paviljone kako bih se uvjerio kako radovi napreduju.”

Dane Malešević, 10.08.2018.

Međutim, kako se pisalo u medijima početkom oktobra, iako je završena obnova drugog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla”, studenti se do početka akademske godine nisu uselili u njega jer sobe nisu bile namještene.

Ipak, ove sedmice je počelo useljavanje jednog dijela studenata, a uprava doma će prema informacijama iz medija, naći prelazno rješenje.

Mislim da će rukovodstvo doma naći prelazno rješenje, odnosno da će u te sobe biti ubačen namještaj odranije, odnosno kreveti u kojima su studenti već ležali.”

Savan Vujin, potpredsjednik Unije studenata RS, 15.10.2018.

S obzirom da je rekonstrukcija studentskog centra “Nikola Tesla” završena na vrijeme, ali da dom do početka akademske godine nije useljen, Istinomjer će obećanje dato iz Vlade RS ocijeniti kao djelimično ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!