Neistina

Banja Luka neće biti prvi grad u regionu koji je učenicima osigurao besplatne udžbenike

Gostujući u programu BN televizije, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković osvrnuo se na rad i planove Gradske uprave Banje Luke te je tom prilikom ustvrdio da će učenici osnovnih škola od naredne školske godine imati besplatne udžbenike.

Fotografija: N1

Stanivuković je istakao da je ponosan na takvu politiku te da očekuje da neće biti žalbi ni procesa koji bi opstruirali takvu odluku. Također, gradonačelnik je ustvrdio da je Banja Luka “prvi grad u regionu koji je uradio jednu takvu vrstu politike”.

Grad Banja Luka je jasnog opredjeljenja da ove godine od septembra svi osnovci imaju besplatne udžbenike. To je plemenita stvar, to smo uspjeli da uradimo iz ušteda koje smo napravili i moram reći da je Banja Luka prvi grad u regionu, na cijelom Balkanu i šire, koji je uradio jednu takvu vrstu politike.

Draško Stanivuković, 17. 6. 2021.

Grad Banja Luka je 19. 5. 2021. donio odluku o pokretanju javne nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola. Gradonačelnik Stanivuković je istakao kako su za ovu namjenu predviđena sredstva od 1.500.000 KM, te da se radi o 11.340 učenika. Istinomjer prati i predizborno obećanje gradonačelnika Stanivukovića o osiguravanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, a više o tome možete pročitati ovdje. Međutim, Grad Banja Luka nije prvi grad u regionu koji svojim učenicima osigurava besplatne udžbenike.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, pojedine jedinice lokalne samouprave provodile su određene projekte kako bi se učenicima pojedinih razreda osigurali besplatni udžbenici. Posljednji takav primjer je Općina Neum. Načelnik ove općine Dragan Jurković potpisao je jučer ugovor sa Školskom nakladom d.o.o. Mostar o nabavci i isporuci udžbenika za učenike od prvog do petog razreda Osnovne škole kardinala Stepinca u Neumu. Gradovi Mostar i Zenica osigurali su učenicima prvih razreda besplatne udžbenike i školski pribor, kao i sarajevske općine Centar i Novi Grad.

Kako se navodi u saopćenju Grada Zagreba iz augusta 2019. godine, ovaj grad učenicima osnovnih i srednjih škola već duži niz godina osigurava besplatne udžbenike. Osim udžbenika, Grad Zagreb je svojim učenicima u školskoj 2019/2020. godini nabavio i druge školske materijale, poput “radnih bilježnica, kutija za tehnički odgoj, te radnih materijala za fiziku, kemiju i biologiju”. Ova politika Grada Zagreba odnosi se i na učenike koji pohađaju škole van Zagreba, a imaju prebivalište u Zagrebu. Grad Zagreb je i u posljednjoj školskoj godini obezbijedio učenicima besplatne udžbenike i nastavne materijale.

Također, Grad Makarska od školske 2018/2019. osigurava besplatne udžbenike, radne sveske i druge obrazovne materijale učenicima osnovnih škola u ovom gradu. Posljednji zaključak o nabavci obrazovnog materijala za učenike osnovnih škola u Makarskoj donesen je u julu 2020. godine, a u budžetu grada je za provođenje ovog zaključka obezbijeđeno 1.000.000 KN (cca 260.000 KM). U saopćenju Grada Makarske navodi se da se “zbog kurikularne reforme u financiranje uključilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja s ciljem smanjenja troškova jedinicama lokalne samouprave.” I Grad Split je učenicama 29 osnovnih škola obezbijedio besplatne udžbenike. Za ovu namjenu predviđeno je ukupno 12 miliona kuna, od čega je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdvojilo sedam miliona.

S obzirom na to da pojedini gradovi u Republici Hrvatskoj odranije izdvajaju određena sredstva iz budžeta kako bi osigurali besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola, te budući da je i načelnik Neuma potpisao ugovor o nabavci udžbenika za učenike pojedinih razreda, Istinomjer će tvrdnju Draška Stanivukovića, da je Banja Luka “prvi grad u regionu koji je uradio jednu takvu vrstu politike”, ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!