Nedosljedno
Uncategorized

Još jedan referendum…

19. 2. 2011.:

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da priča o referendumu nije bila deo predizborne kampanje i najavio da će referendum u tom entitetu Bosne i Hercegovine, ukoliko u Veću naroda bude stavljen veto na Zakon o referendumu, biti održan najkasnije u julu. “Mislim da se ovde radi o konzistentnoj politici. Neke druge politicke partije imale su parolu o nezavisnosti RS, pa su doživele fijasko na ranijim izborima”, ocenio je Dodik.

(Tanjug/Blic)

***

9. 5. 2011.:

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas da neće biti povučena
odluka o provođenju refrenduma u RS na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li
podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH,
ali je istaknuo da održavanje refernduma može biti prolongirano za dva do tri mjeseca,
ukoliko se otvori konstruktivan dijalog.

“Parlament može da prihvati odluku, ili da je ne prihvati. U ovom trenutku ja mogu reći da neće, šta god to značilo”, naveo je Dodik.

(Slobodna Evropa – RFE)

***

13.5.2011.:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da referendum o odlukama visokog predstavnika iz oblasti pravosuđa, nije neophodan, a visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je obećala formiranje komisije EU za restrukturisanje pravosudnih institucija u BiH.

(RTRS)

Komentar:

Nekoliko politički napetih mjeseci u Bosni i Hercegovini ipak su za posljedicu imale djelimičnu kapitulaciju Milorada Dodika i prve zamalo-realizovane ideje o referendumu. Ovaj bi referendum svakako dobro poslužio za “ispitivanje terena”, mada rezultati i ne bi bili iznenađujući, uzevši u obzir činjenicu da su građani RS-a jasno rekli šta misle o Dodiku i njegovoj partiji izlaznošću na izbore od 55 posto. Dodik djelimično jeste uspio u nakani – Sud i Tužilaštvo BiH zu “za zelenim stolom”, a znamo da je to jedino mjesto gdje je sve moguće, uključujući i Dejton. Kako god, Dodik je izgubio dio kredibiliteta kod građana, referendum je otkazan, a o Sudu i Tužilaštvu se razgovara. Država je, u ovom momentu, pobjednik.

Pitajte Istinomjer!