Neispunjeno

Avgust bez implementacije Principa za formiranje vlasti na nivou BiH

Nakon što su predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH 05.08.2019. godine potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH, prvi čovjek HDZ-a BiH, Dragan Čović najavio je da će ključne tačke sporazuma biti implementirane do kraja avgusta mjeseca.

Napominjući tako da se najviše rasprave tokom pregovora vodilo “oko NATO saveza i oko klasifikacije i postavljanja standarda kako voditi taj put”, Čović je izjavio da “suradnja sa NATO-m nije sporna”, te najavio šta će biti implementirano do kraja avgusta 2019. godine:

Naše ponašanje i odnos prema ovom potpisanom dokumentu pokazuju da ćemo mi do kraja ovog mjeseca imati ne samo Vijeće ministara nego i uspostavljenu parlamentarnu infrastrukturu, odnosno deblokadu u nefunkcioniranju i Zastupničkog i Doma naroda. Sve smo to uskladili s mandatom gospodina Wigemarka koji uskoro napušta BiH. Već početkom sljedećeg mjeseca dolazi predstavnik austrijske diplomacije tako da je ovo jedan zajednički uspjeh i njega i nas.

Dragan Čović, 06.08.2019.

Kao što je javnosti u BiH poznato, do kraja avgusta 2019. godine nije imenovan mandatar a time ni saziv novog Vijeća ministara BiH kao ni parlamentarne komisije, te nisu otklonjene blokade u radu Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Istinomjer stoga obećanju Dragana Čovića daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!