Avgust bez implementacije Principa za formiranje vlasti na nivou BiH

Nakon što su predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH 05.08.2019. godine potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou BiH, prvi čovjek HDZ-a BiH, Dragan Čović najavio je da će ključne tačke sporazuma biti implementirane do kraja avgusta mjeseca.

Napominjući tako da se najviše rasprave tokom pregovora vodilo “oko NATO saveza i oko klasifikacije i postavljanja standarda kako voditi taj put”, Čović je izjavio da “suradnja sa NATO-m nije sporna”, te najavio šta će biti implementirano do kraja avgusta 2019. godine:

Naše ponašanje i odnos prema ovom potpisanom dokumentu pokazuju da ćemo mi do kraja ovog mjeseca imati ne samo Vijeće ministara nego i uspostavljenu parlamentarnu infrastrukturu, odnosno deblokadu u nefunkcioniranju i Zastupničkog i Doma naroda. Sve smo to uskladili s mandatom gospodina Wigemarka koji uskoro napušta BiH. Već početkom sljedećeg mjeseca dolazi predstavnik austrijske diplomacije tako da je ovo jedan zajednički uspjeh i njega i nas.

Dragan Čović, 06.08.2019.

Kao što je javnosti u BiH poznato, do kraja avgusta 2019. godine nije imenovan mandatar a time ni saziv novog Vijeća ministara BiH kao ni parlamentarne komisije, te nisu otklonjene blokade u radu Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Istinomjer stoga obećanju Dragana Čovića daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje uslovljeno entitetskim glasanjem

Demokratska fronta (DF) pokrenula je inicijativu kojom od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH)...

Društveni dom u Mišinom hanu u novom ruhu

U skladu sa najavom gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića iz maja ove godine, obnova društvenog doma u Mišinom hanu započela je 18. septembra 2019. godine. Sada se rade projekti sanacije...Zakon o električnoj energiji RS nije usvojen “u najkraćem mogućem roku”

Prilikom podnošenja svog ekspozea pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), premijer ovog entiteta, Radovan Višković najavio je kako će novi Zakon o električnoj energiji RS biti...