Neispunjeno

Zatvoreno fiktivno preduzeće "Aerodrom Trebinje"

Dodik“Mi nismo odustali od gradnje aerodroma u Trebinju, kao ni od pruge koja treba da se gradi od Nikšića prema Dubrovniku i Čapčjini. To su veliki i značajni projekti, ali su sada teške okolnosti i ne može sve odmah da se uradi. Ova Vlada nije odustala ni od njednog projekta koji treba da se radi u Trebinju i Hercegovini, pa tako ni od aerodroma.“

Milorad Dodik, predsjednik RS

(RTVBN, 14.04.2013.)

Komentar:

Gradnja aerodroma u Trebinju dugogodišnja je tema predsjednika RS Milorada Dodika, koji je prilikom svake posjete ovom gradu i Hercegovini isticao i najavljivao realizaciju ovog zahtjevnog projekta. Tako je i prilikom posjete ovom hercegovačkom gradiću sredinom aprila prošle godine, Dodik istakao da Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma. Međutim, desilo se upravo suprotno.

Naime, upravo uredbom Vlade Republike Srpske, od 1. januara ove godine prestalo je sa radom Javno preduzeće “Aerodrom Trebinje”, a Privredni sud u Banjaluci donio je Odluku o brisanju trebinjskog aerodroma iz Registra privrednih subjekata. Tako je, nakon pet godina, neslavno završena priča o gradnji trebinjskog aerodroma, a ovo fiktivno preduzeće potrošilo je za to vrijeme milion KM iz budžeta ovog entiteta. U svrhu priprema gradnje aerodroma, stiglo se tek do master plana i idejnog rješenja, dok aktivnosti na izradi izvedbenog projekta nikad nisu ni započete.

Najavio je Milorad Dodik početak gradnje ovog aerodroma za 2012. godinu još u oktobru 2011. godine, kada je izjavio da je to jedan od infrastrukturnih prioriteta u RS, a resorno ministarstvo ovog entiteta je krajem 2012. godine najavilo kako će se preduzeće „Aerodrom Trebinje“ pripojiti preduzeću “Aerodromi Republike Srpske”. Međutim, ništa od ovoga se nije dogodilo tokom prošle godine, niti su na tome poduzimane aktivnosti.

S obzirom da je Milorad Dodik i prošle godine izjavio da Vlada RS nije odustala od gradnje aerodroma u Trebinju, a da je ista ta Vlada na početku ove godine donijela odluku o gašenju Javnog preduzeća „Aerodrom Trebinje“, jasno je da ni od gradnje neće biti ništa, te se može zaključiti da je ovo obećanje ostalo neispunjeno. To, izgleda, nije jasno još jedino Dodiku, koji je i nakon gašenja ovog preduzeća izjavio: „Naša je ideja da tamo napravimo aerodrom i od toga se neće odustati, bez obzira na to koliko to nekome bilo za podsmijavanje”.

Gašenjem Javnog preduzeća „Aerodrom Trebinje“ prekršeno je, inače, i predizborno obećanje SNSD-a iz 2010. godine, da će se za gradnju aerodroma u toku aktuelnog mandata naći strateški partner, što se evidentno nije desilo.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!