Zakon “otprilike” opovrgava Beganovića

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u PD PFBiH, utvrdio je da su prilikom hapšenja Fahrudina Radončića bila prekršena njegova prava.  No, Zakon o krivičnom postupku govori drugačije.

nasir_beganovic

“Kršila su se prava, u konkretnom slučaju, gospodina predsjednika Radončića. Mene su učili na fakultetu, barem tom koji sam ja završavao… Zakon otprilike kaže, kad je istraga u pitanju, pošalje se poziv, pa ako se ne odazove na poziv, onda ide hapšenje i tako dalje. Svi mi znamo da je predsjednik bio tu...

(Nasir Beganović u emisiji “Pošteno” 01.02.2016.)

Istinomjer je provjerio šta zakon tačno kaže po ovom pitanju, to jest da li postoji mogućnost hapšenja bez uručivanja poziva, propisana zakonom.

Zakon o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine u stavu 1. člana 124. određuje da se prisutnost osumnjičenog/optuženog “pri izvršenju radnji u krivičnom postupku osigurava njegovim pozivanjem”. Naredbu da se osumnjičeni/optuženi dovede izdaje Sud, ili Tužilac u slučaju da je donijeto rješenje o pritvoru, ili da se osumnjičeni/optuženi ne odazove pozivu i ne opravda svoj izostanak. (Član 125. ZKP BiH).

Sa druge strane, zakon propisuje i mogućnost u kome se osumnjičeni može privesti bez prethodnog poziva, s tim što tada mora da se “bez odgađanja, a najkasnije u roku od 24 sata, sprovede tužiocu” (član 139.). Razlozi za ovakvo privođenje su “osnovi sumnje da je to lice počinilo krivično djelo”, kao i bilo koji razlog za određivanje pritvora, onako kako su propisani u Članu 132. istog zakona.

Podsjećamo, Fahrudin Radončić, lider SBB-a, uhapšen je krajem januara u akciji “Lutka 2” zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa. Nakon hapšenja određen mu je i jednomjesečni pritvor.

Zamjenik glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, Božo Mihajlović, podigao je u petak, 05.02.2016. godine optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Kako mediji navode, Fahrudin Radončić se tereti za krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (čl. 249. KZ BiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219.a KZ BiH).

S obzirom da je Radončić uhapšen na osnovu sumnje da je počinio krivično djelo – kasnije potvrđene i u optužnici Tužilaštva – te da su postojali i razlozi za određivanje pritvora, jasno je da kršenja prava u konkretnom slučaju nije bilo i da je hapšenje provedeno u skladu sa članovima 139. i 135. Zakona o krivičnom postupku.

Nasir Beganović za svoje prisjećanje šta je na fakultetu naučio o tome “šta zakon otprilike kaže” od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

HDZ imao sasvim dovoljno vremena da osigura konstitutivnost Srba u HNK

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona nije usvojila amandmane na Ustav ovog kantona kojima bi se Srbi počeli...

Selma Ašćerić

Republika Srpska na putu ka super(ne)likvidnosti

Građani/ke BiH svjesni su prezaduženosti u kojoj se nalaze. Kada se sagleda ukupan dug na nivou BiH, svaki građanin/ka Republike Srpske zadužen je blizu 4.700 KM, dok je svaki građanin/ka Federacije...

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

Selma Ašćerić

SDA-ov Izborni zakon još nije predstavljen javnosti

Izmjene Izbornog zakona BiH će po svemu sudeći u narednom periodu biti jedna od top tema u bosanskohercegovačkoj politici. Dvije stranke koje su barem nominalno u koaliciji, SDA i HDZ, o tekstu...

Damir Dajanović