Zakon “otprilike” opovrgava Beganovića

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u PD PFBiH, utvrdio je da su prilikom hapšenja Fahrudina Radončića bila prekršena njegova prava.  No, Zakon o krivičnom postupku govori drugačije.

nasir_beganovic

“Kršila su se prava, u konkretnom slučaju, gospodina predsjednika Radončića. Mene su učili na fakultetu, barem tom koji sam ja završavao… Zakon otprilike kaže, kad je istraga u pitanju, pošalje se poziv, pa ako se ne odazove na poziv, onda ide hapšenje i tako dalje. Svi mi znamo da je predsjednik bio tu...

(Nasir Beganović u emisiji “Pošteno” 01.02.2016.)

Istinomjer je provjerio šta zakon tačno kaže po ovom pitanju, to jest da li postoji mogućnost hapšenja bez uručivanja poziva, propisana zakonom.

Zakon o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine u stavu 1. člana 124. određuje da se prisutnost osumnjičenog/optuženog “pri izvršenju radnji u krivičnom postupku osigurava njegovim pozivanjem”. Naredbu da se osumnjičeni/optuženi dovede izdaje Sud, ili Tužilac u slučaju da je donijeto rješenje o pritvoru, ili da se osumnjičeni/optuženi ne odazove pozivu i ne opravda svoj izostanak. (Član 125. ZKP BiH).

Sa druge strane, zakon propisuje i mogućnost u kome se osumnjičeni može privesti bez prethodnog poziva, s tim što tada mora da se “bez odgađanja, a najkasnije u roku od 24 sata, sprovede tužiocu” (član 139.). Razlozi za ovakvo privođenje su “osnovi sumnje da je to lice počinilo krivično djelo”, kao i bilo koji razlog za određivanje pritvora, onako kako su propisani u Članu 132. istog zakona.

Podsjećamo, Fahrudin Radončić, lider SBB-a, uhapšen je krajem januara u akciji “Lutka 2” zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa. Nakon hapšenja određen mu je i jednomjesečni pritvor.

Zamjenik glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, Božo Mihajlović, podigao je u petak, 05.02.2016. godine optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Kako mediji navode, Fahrudin Radončić se tereti za krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (čl. 249. KZ BiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219.a KZ BiH).

S obzirom da je Radončić uhapšen na osnovu sumnje da je počinio krivično djelo – kasnije potvrđene i u optužnici Tužilaštva – te da su postojali i razlozi za određivanje pritvora, jasno je da kršenja prava u konkretnom slučaju nije bilo i da je hapšenje provedeno u skladu sa članovima 139. i 135. Zakona o krivičnom postupku.

Nasir Beganović za svoje prisjećanje šta je na fakultetu naučio o tome “šta zakon otprilike kaže” od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Gdje predsjednici polažu zakletvu i idu na posao?

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nedavno je dao intervju televiziji N1. Upitan za mogućnost kandidature na...

Izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice

Prva javna podzemna garaža u Starom Gradu, preko puta Vijećnice odavno je trebala biti završena. Prvobitno se Općina opredijelila za realizaciju ovog projekata kroz model javno privatnog partnerstva,...

Reforma javne uprave BiH ide puževom brzinom

Reforma javne uprave u BiH se godinama skoro nikako ne pomiče sa mrtve tačke. I pored stotina miliona KM dostupnih za ove aktivnosti, rokovi iz akcionih planova davno su istekli. Strategija reforme...