Zakon “otprilike” opovrgava Beganovića

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u PD PFBiH, utvrdio je da su prilikom hapšenja Fahrudina Radončića bila prekršena njegova prava.  No, Zakon o krivičnom postupku govori drugačije.

nasir_beganovic

“Kršila su se prava, u konkretnom slučaju, gospodina predsjednika Radončića. Mene su učili na fakultetu, barem tom koji sam ja završavao… Zakon otprilike kaže, kad je istraga u pitanju, pošalje se poziv, pa ako se ne odazove na poziv, onda ide hapšenje i tako dalje. Svi mi znamo da je predsjednik bio tu...

(Nasir Beganović u emisiji “Pošteno” 01.02.2016.)

Istinomjer je provjerio šta zakon tačno kaže po ovom pitanju, to jest da li postoji mogućnost hapšenja bez uručivanja poziva, propisana zakonom.

Zakon o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine u stavu 1. člana 124. određuje da se prisutnost osumnjičenog/optuženog “pri izvršenju radnji u krivičnom postupku osigurava njegovim pozivanjem”. Naredbu da se osumnjičeni/optuženi dovede izdaje Sud, ili Tužilac u slučaju da je donijeto rješenje o pritvoru, ili da se osumnjičeni/optuženi ne odazove pozivu i ne opravda svoj izostanak. (Član 125. ZKP BiH).

Sa druge strane, zakon propisuje i mogućnost u kome se osumnjičeni može privesti bez prethodnog poziva, s tim što tada mora da se “bez odgađanja, a najkasnije u roku od 24 sata, sprovede tužiocu” (član 139.). Razlozi za ovakvo privođenje su “osnovi sumnje da je to lice počinilo krivično djelo”, kao i bilo koji razlog za određivanje pritvora, onako kako su propisani u Članu 132. istog zakona.

Podsjećamo, Fahrudin Radončić, lider SBB-a, uhapšen je krajem januara u akciji “Lutka 2” zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa. Nakon hapšenja određen mu je i jednomjesečni pritvor.

Zamjenik glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, Božo Mihajlović, podigao je u petak, 05.02.2016. godine optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Kako mediji navode, Fahrudin Radončić se tereti za krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela (čl. 249. KZ BiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219.a KZ BiH).

S obzirom da je Radončić uhapšen na osnovu sumnje da je počinio krivično djelo – kasnije potvrđene i u optužnici Tužilaštva – te da su postojali i razlozi za određivanje pritvora, jasno je da kršenja prava u konkretnom slučaju nije bilo i da je hapšenje provedeno u skladu sa članovima 139. i 135. Zakona o krivičnom postupku.

Nasir Beganović za svoje prisjećanje šta je na fakultetu naučio o tome “šta zakon otprilike kaže” od Istinomjera dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Stečaj nije bio opcija prije izbora

Zenički Čelik je jedan od fudbalskih klubova u kojem u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže. Zbog neodgovornog odnosa...

Damir Dajanović

Dodik vidi manjak radne snage u RS

Nije prvi put da predsjednik Milorad Dodik tvrdi kako u Republici Srpskoj fali radne snage. Posljednji put je to ustvrdio na otvaranju “Jahorina ekonomskog foruma 2017” koji je počeo u...

Dalio Sijah

Istinomjer

Aida Ajanović

Sarajevska OŠ Silvije Strahimir Krančević nije deložirana

Osnovna škola Silvije Strahimir Krančević javnosti je više poznata po sudskom sporu, i agoniji oko deložacije učenika te borbi za vlasništvo nad objektom škole, sa Savezom izviđača FBiH, nego kao...

Selma Ašćerić