Promjenjivo tempiranje državne i entitetske vlade

Zeljko KomsicVlada FBiH i Vijeće ministara BiH, gotovo pola godine od održavanja Opštih izbora u oktobru prošle godine, konačno su formirani u utorak 31. marta. Vlast je formirana u posljednji čas, s obzirom da je 31. marta isticala Odluka o privremenom finansiranju FBiH, pa je ovom entitetu prijetila i finansijska blokada. Odmah po formiranju Vlade FBiH održana je i njena prva hitna sjednica na kojoj je, gotovo u gluho doba noći, usvojen Budžet za 2015. godinu. Tako je okončana višemjesečna saga u kojoj su glavni akteri bili lideri SDA, HDZ-a i DF-a, koji su inače prekršili brojne rokove za formiranje vlasti koje su sami sebi postavili, a o čemu je ranije pisao i istinomjer.

U izjavama u vezi sa rokovima za formiranje vlasti prednjačili su lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, ali nedosljednosti se moglo pronaći i u stavovima lidera DF-a Željka Komšića.

Tako je predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić, prošle sedmice, nakon sjednice ove stranke, istakao zvanični stav DF-a da će podržati formiranje Vlade FBiH samo pod uslovom da ona bude formirana isti dan i sat kada i Vijeće ministara BiH. (Klix, 27.03.)

Zaista i Vlada FBiH i Vijeće ministara formirani su u istom danu, međutim, ne možemo a da ne primijetimo kako je lider DF-a, Željko Komšić, mjesec dana ranije imao potpuno drugačiji stav u vezi sa formiranjem federalne i državne vlasti.

“To se moglo završiti davno, zapravo u decembru smo mogli imati Vijeće ministara, a Vladu FBiH u januaru. Ali, ne! Došlo se sa pričom da mora ići paralelno Vijeće ministara i Vlada FBiH. To je tražio HDZ”, izjavio je Komšić sredinom februara.

Dakle, s obzirom da je ranije smatrao kako treba što prije formirati Vjeće ministara, a da je u posljednjoj fazi pregovora oko formiranja insistirao na njihovom sinhronizovanom formiranju, od Istinomjera će dobiti ocjenu nedosljedno, a s obzirom da su sada formirani Vlada FBiH i Vijeće ministara ostaje nada da će se koalicioni partneri konačno prihvatiti posla.

Još nije počela izgradnja krematorija u Vlakovu

I pored toga što se sahrane posmrtnih ostataka kremiranih osoba obavljaju na gradskim grobljima “Vlakovo” i “Bare”,...

Ivanić nije dao saglasnost za održavanje vojne vježbe na Manjači

Šta Košarac pod “prećutnom saglasnošću” podrazumijeva, nije poznato. Ono što jeste poznato je da Mladen Ivanić, u svojstvu funkcije koju obavlja, nije dao saglasnost za održavanje pomenute vojne...Od sada online registracija stranaca koji borave u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH, krajem jula prošle godine, najavilo je uspostavljanje sistema za online registraciju stranaca koji borave u BiH, a kako bi se kontrole ulaska i boravka podigle “na veći...