Održani protesti zbog migrantske krize u USK

Nakon što su protesti građana i lokalnih vlasti USK zbog migrantske krize u tom kantonu, najavljeni za početak jula na kraju ipak prolongirani, gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, najavio je prošle sedmice novo protestno okupljanje u Sarajevu.

Dolazimo iduće sedmice na proteste u Sarajevo.”

Šuhret Fazlić, 17.07.2018.

Tri dana nakon toga, Gradsko vijeće Bihaća je odlučilo da se 26. jula organiziraju mirni protesti u Sarajevu ispred zgrade Vijeća ministara BiH, zbog teške situacije sa velikim brojem migranata u tom gradu i neadekvatne reakcije nadležnih državnih institucija, o čemu je Istinomjer pisao i ranije.

“S obzirom da zbog problema povećanog broja ileglanih migranta Grad Bihać trpi najveću štetu, a nadležne institucije, unatoč našim apelima, molbama i zahtjevima još uvijek nisu ništa značajno poduzele na terenu, a da Grad kao lokalna zajednica nema više nikakve nadležnosti ni alate u rukama za prevazilaženje ove situacije, shodno usvojenim zaključcima Gradskog vijeća Bihać, predstavnici Grada i Gradskog vijeća Bihać i Gradonačelnik 26. jula sa početkom u 11 sati održat će mirni protest ispred sjedišta Vijeća ministara BiH u Sarajevu.” 

Davor Župa, predsjedavajući GV Bihaća, 20.07.2018.

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić je najavio da će protestima prisustvovati 50-ak odbornika i većina općinskih načelnika iz Krajine.

“U skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Bihaća, nas oko 50, odbornika i općinskih načelnika i gradonačelnika iz Krajine odlučili smo da u 11:00 sati dođemo u Sarajevo. Želja i cilj našeg protesta jeste da ukažemo na to koliko je situacija u vezi sa migrantima ozbiljna posebno u Bihaću i Velikoj Kladuši i da insistiramo da Savjet ministara i ministar sigurnosti Dragan Mektić počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom”

Šuhret Fazlić, 25.07.2018.

Pošto su se najavljeni protesti ovog puta i održali, Istinomjer će prošlosedmično obećanje Šuhreta Fazlića o dolasku u Sarajevo ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Projekt izgradnje dječijih igrališta ”Ciciban”

Govoreći o projektima i programskim ciljevima tokom svoje predizborne kampanje, ali i kasnije, načelnik Općine Centar...

Poslodavci u RS izvršili svoju zakonsku obavezu, nije bilo potrebe za sankcijama

Ova izborna godina, kada je u pitanju Republika Srpska, zasigurno će ostati najviše zapamćena po povećanju plata u javnom sektoru, povećanju penzija, ali i raznih socijalnih davanja. Tako je, između...Dodijeljena finansijska pomoć mladima u KS za kupovinu stanova

Premijer Kantona Sarajevo, Adem Zolj najavio je realizaciju brojnih projekata za mlade, a među njima je spomenuo i finansijsku pomoć u svrhu kupovine stanova. Vrhunac pomoći i mladim bit će u...