Održani protesti zbog migrantske krize u USK

Nakon što su protesti građana i lokalnih vlasti USK zbog migrantske krize u tom kantonu, najavljeni za početak jula na kraju ipak prolongirani, gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, najavio je prošle sedmice novo protestno okupljanje u Sarajevu.

Dolazimo iduće sedmice na proteste u Sarajevo.”

Šuhret Fazlić, 17.07.2018.

Tri dana nakon toga, Gradsko vijeće Bihaća je odlučilo da se 26. jula organiziraju mirni protesti u Sarajevu ispred zgrade Vijeća ministara BiH, zbog teške situacije sa velikim brojem migranata u tom gradu i neadekvatne reakcije nadležnih državnih institucija, o čemu je Istinomjer pisao i ranije.

“S obzirom da zbog problema povećanog broja ileglanih migranta Grad Bihać trpi najveću štetu, a nadležne institucije, unatoč našim apelima, molbama i zahtjevima još uvijek nisu ništa značajno poduzele na terenu, a da Grad kao lokalna zajednica nema više nikakve nadležnosti ni alate u rukama za prevazilaženje ove situacije, shodno usvojenim zaključcima Gradskog vijeća Bihać, predstavnici Grada i Gradskog vijeća Bihać i Gradonačelnik 26. jula sa početkom u 11 sati održat će mirni protest ispred sjedišta Vijeća ministara BiH u Sarajevu.” 

Davor Župa, predsjedavajući GV Bihaća, 20.07.2018.

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić je najavio da će protestima prisustvovati 50-ak odbornika i većina općinskih načelnika iz Krajine.

“U skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Bihaća, nas oko 50, odbornika i općinskih načelnika i gradonačelnika iz Krajine odlučili smo da u 11:00 sati dođemo u Sarajevo. Želja i cilj našeg protesta jeste da ukažemo na to koliko je situacija u vezi sa migrantima ozbiljna posebno u Bihaću i Velikoj Kladuši i da insistiramo da Savjet ministara i ministar sigurnosti Dragan Mektić počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom”

Šuhret Fazlić, 25.07.2018.

Pošto su se najavljeni protesti ovog puta i održali, Istinomjer će prošlosedmično obećanje Šuhreta Fazlića o dolasku u Sarajevo ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

BiH od sada može izvoziti sve vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u EU

Sredinom jula ove godine ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović izjavio je kako resorno...

Održana sjednica Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH

Nakon što su najavili, kako se navodi, “blokadu ulica u Federaciji BiH ukoliko ne bude reakcija iz Parlamenta FBiH”, bivši borci Armije RBiH i HVO-a zatražili su ponovo datum zakazivanja sjednica oba...Skupština Zeničko-dobojskog kantona počela sa korištenjem sistema “eParlament”

Na press konferenciji održanoj 05.02.2018. godine, predsjednik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Jasmin Duvnjak najavio je da će se u narednih mjesec dana izvršiti prilagodba sale za korištenje...