Obnovljeno preko 80% sadržaja Partizanskog spomen groblja u Mostaru

U skladu sa riječima predsjednika Odbora za obnovu partizanskog spomen groblja, Sergeja Šotrića posao na obnovi ovog nacionalnog spomenika još uvijek nije završen.

Prilikom obilaska Partizanskog spomen groblja u Mostaru početkom novembra prošle godine, premijer Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić izjavio je:

Ne možemo biti zadovoljni. Ovo je jedna potpuna zapuštenost, i tragom izjave gradonačelnika Bešlića da su oni učinili sve što je u njihovoj nadležnosti i u njihovoj moći da je dalje na potezu Vlada FBiH, evo mi smo došli da vidimo šta je to, u kakvom stanju i šta ćemo dalje…

Fadil Novalić, 06.11.2017.

Tom prilikom Novalić je naglasio da će Vlada FBiH preuzeti svoju “ne samo zakonsku, već i moralnu obavezu”:

Čim se vratimo odavde ćemo sagledati mogućnosti i sagledati koji su potezi naši da bi se ovo vratilo, bar djelomično u funkciju ovaj uži kompleks od 5000 kvadrata. Naročito se to odnosi na korake nadzora i sanacije…Prije svega ja bih to shvatio kao našu zakonsku obavezu, ali ne samo zakonsku nego i kao našu moralnu obavezu.

Fadil Novalić, 06.11.2017.

Radovi su počeli 10.11.2017. godine, čime je bilo “obuhvaćeno čišćenje i odvoz smeća sa ovog lokaliteta, te kultiviranje vegetacije, što je bilo neophodno uraditi kako bi se moglo pristupiti obnovi spomeničkog kompleksa prema usvojenim projektnim fazama”.

U narednih pet mjeseci radovi su nastavljeni, što je potvrdio predsjednik udruženja Mostarski krug, Alija Behram:

Na objektu su već zaštitari, instalirana je kućica i već je jednim dijelom objekat osvijetljen.

Alija Behram, 27.04.2018.

Na svečanom obilježavanju Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom upriličenom na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, predsjednik Odbora za obnovu partizanskog spomen groblja, Sergej Šotrić govoreći o dosadašnjem toku obnove ovog nacionalnog spomenika istakao je:

Ovo je bio jedan timski rad organizacija civilnog društva koje su se obratile na prave adrese za ovakvu vrstu projekta. To je Federacija BiH i državne organizacije, prije svega premijerima gospodinu Zvizdiću i gospodinu Novaliću…

Sergej Šotrić, 09.05.2018.

Dodajući da je sve do sada urađeno, urađeno u roku od pet mjeseci, Šortić je između ostalog naglasio da posao nije priveden kraju:

Proces još nije potpuno završen. Trebat će još možda par sedmica ili par mjeseci da se sve to obnovi. Mi smo za sada obnovili 150 razbijenih ploča. Mora da se uradi još preko 200 ploča…Mi smo uspjeli, kao što vidite, sigurno preko 80% sadržaja ovog spomenika da obnovimo, ali se nećemo zaustaviti dok to ne bude sve obnovljeno, i u tom trenutku ćemo ovaj spomenik predati građanima ovog grada, Bosne i Hercegovine i Evrope, i u tom trenutku nema više razloga za bilo kakav odbor za obnovu, niti za moju funkciju.

Sergej Šortić, 09.05.2018.

Obzirom na podatke koji se odnose na do sada učinjeno po pitanju obnove Partizanskog spomen groblja u Mostaru iznešene od strane predsjednika Odbora za obnovu partizanskog spomen groblja Sergeja Šotrića, jasno je da posao još uvijek nije priveden kraju. U skladu s tim, Istinomjer aktivnostima najavljenim od strane premijera Vlade FBiH, Fadila Novalića daje ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti nastavak obnove ovog kulturno-istorijskog spomenika.

(istinomjer.ba)

Kantonalna televizija TVSA uskoro dobija tumača znakovnog jezika

Nakon nedavno održanog sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo, Maria Nenadića sa direktorom JP Televizija...

Predsjednička pomilovanja u entitetima

Rekorderi po broju pomilovanja u Federaciji BiH su Vladimir Šoljić i Ejup Ganić. Kada su u pitanju pomilovanja u Republici Srpskoj, najdarežljiviji su bili Mirko Šarović i Dragan Čavić. Živko Budimir...


I Skopljaković se predomislio-neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Početkom maja ove godine, predsjednik Hrvatske stranke, Božo Skopljaković odlučno je najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Početkom maja ove godine,...