Žuga djelovao mimo odluka organa SDA u BPK Goražde

Nakon konstituisanja Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, već je u nekoliko navrata dolazilo do promjene skupštinske većine, o čemu je Istinomjer imao priliku pisati.

Formiranje nove koalicije bila je tema i sastanka između SDA i Građanskog bloka održanog 29.01.2019. godine.

Član pregovaračkog tima SDA i predsjednik kantonalnog povjereništva SDA u Goraždu, Mirsad Žuga tom prilikom je pored ostalog naglasio:

Mi ćemo napraviti rezime ovih razgovora i prezentirati ga organima naše stranke, koji će zauzeti stav po ovom pitanju. Predstavnici Građanskog bloka naglasili su da ne žele u koaliciju sa Liberalnom strankom te da nemaju ništa protiv Stranke za BiH.

Mirsad Žuga, 29.01.2019.

Međutim, nakon što je, između ostalih i glasovima dva delegata SDA, Mirsada Žuge i Nijaza Musića u Skupštini BPK Goražde na sjednici ovoga zakonodavnog tijela održanoj 22.02.2019. godine, izglasano novo rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, oglasio se Klub poslanika SDA.

U svom saopštenju za javnost iz Kluba poslanika SDA su naveli:

“Klub poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde i predsjednici opštinskih organizacija SDA Goražde, Foča u FBiH, i Pale u FBiH ograđuju od postupaka i stavova poslanika u Skupštini Mirsada Žuge i Nijaza Musića sa današnjeg nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine i isti ne predstavljaju zvanične stavove organa SDA već lične stavove pojedinaca. Klub poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde je zauzeo stav da poslanici SDA neće prisustvovati nastavnku konstituirajuće sjednice Skupštine, i da neće učestvovati u njenom radu iz razloga što je ista sazvana i zakazana od neovlaštene osobe i iz razloga što Klub nije imao stav organa za rad i postupanje u pogledu izbora ruvodstva Skupštine i rukovodstva Kluba Bošnjaka. Međutim, poslanici Nijaz Musić i Mirsad Žuga su se oglušili o naprijed navedeni stav Kluba poslanika SDA i o potpisane sporazume SDA sa Strankom za BiH, Liberalnom strankom i poslanicima Denisom Kulovićem i Sejadom Tatarinom, te su prisustvovali sjednici Skupštine i podržali prijedlog tzv. Građanskog bloka”.

22.02.2019.

Na kraju saopštenja se još navodi da će se o postupcima Žuge i Musića očitovati organi SDA, te se napominje da će “većina članova Kluba SDA u Skupštini BPK Goražde i u narednom periodu poštovati stavove organa SDA i potpisane sporazume”.  

“Stanje u Klubu SDA”, sam Žuga je prokomentarisao riječima:

Što se tiče stanja u Klubu SDA, vjerovatno su proradile neke sujete. Nadam se da će Klub ostati jedinstven, da ćemo nastaviti rad i dati prijedlog mandatara Vlade BPK.

Mirsad Žuga, 22.02.2019.

Obzirom da je Mirsad Žuga i pored najave nije ispoštovao stavove organa SDA po pitanju učešća u pomenutoj sjednici Skupštine BPK Goražde, Istinomjer njegov stav po tom pitanju ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019....

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je saopćeno, “otkrivene višemilionske štete načinjene Kantonalnom javnom komunalnom...


Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon završetka radova još uvijek nije asfaltiran. Jedna od takvih je i Ulica Vojvode...