Nedosljedno

Žuga djelovao mimo odluka organa SDA u BPK Goražde

Nakon konstituisanja Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, već je u nekoliko navrata dolazilo do promjene skupštinske većine, o čemu je Istinomjer imao priliku pisati.

Formiranje nove koalicije bila je tema i sastanka između SDA i Građanskog bloka održanog 29.01.2019. godine.

Član pregovaračkog tima SDA i predsjednik kantonalnog povjereništva SDA u Goraždu, Mirsad Žuga tom prilikom je pored ostalog naglasio:

Mi ćemo napraviti rezime ovih razgovora i prezentirati ga organima naše stranke, koji će zauzeti stav po ovom pitanju. Predstavnici Građanskog bloka naglasili su da ne žele u koaliciju sa Liberalnom strankom te da nemaju ništa protiv Stranke za BiH.

Mirsad Žuga, 29.01.2019.

Međutim, nakon što je, između ostalih i glasovima dva delegata SDA, Mirsada Žuge i Nijaza Musića u Skupštini BPK Goražde na sjednici ovoga zakonodavnog tijela održanoj 22.02.2019. godine, izglasano novo rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, oglasio se Klub poslanika SDA.

U svom saopštenju za javnost iz Kluba poslanika SDA su naveli:

“Klub poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde i predsjednici opštinskih organizacija SDA Goražde, Foča u FBiH, i Pale u FBiH ograđuju od postupaka i stavova poslanika u Skupštini Mirsada Žuge i Nijaza Musića sa današnjeg nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine i isti ne predstavljaju zvanične stavove organa SDA već lične stavove pojedinaca. Klub poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde je zauzeo stav da poslanici SDA neće prisustvovati nastavnku konstituirajuće sjednice Skupštine, i da neće učestvovati u njenom radu iz razloga što je ista sazvana i zakazana od neovlaštene osobe i iz razloga što Klub nije imao stav organa za rad i postupanje u pogledu izbora ruvodstva Skupštine i rukovodstva Kluba Bošnjaka. Međutim, poslanici Nijaz Musić i Mirsad Žuga su se oglušili o naprijed navedeni stav Kluba poslanika SDA i o potpisane sporazume SDA sa Strankom za BiH, Liberalnom strankom i poslanicima Denisom Kulovićem i Sejadom Tatarinom, te su prisustvovali sjednici Skupštine i podržali prijedlog tzv. Građanskog bloka”.

22.02.2019.

Na kraju saopštenja se još navodi da će se o postupcima Žuge i Musića očitovati organi SDA, te se napominje da će “većina članova Kluba SDA u Skupštini BPK Goražde i u narednom periodu poštovati stavove organa SDA i potpisane sporazume”.

“Stanje u Klubu SDA”, sam Žuga je prokomentarisao riječima:

Što se tiče stanja u Klubu SDA, vjerovatno su proradile neke sujete. Nadam se da će Klub ostati jedinstven, da ćemo nastaviti rad i dati prijedlog mandatara Vlade BPK.

Mirsad Žuga, 22.02.2019.

Obzirom da je Mirsad Žuga i pored najave nije ispoštovao stavove organa SDA po pitanju učešća u pomenutoj sjednici Skupštine BPK Goražde, Istinomjer njegov stav po tom pitanju ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!