Promjena većine u Skupštini BPK Goražde

Na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 14.01.2019. godine stavljene su van snage odluke o izboru privremene Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i privremene Komisije za izbor i imenovanja Skupštine BPK Goražde koje je prethodno imenovao Građanski blok.

 

Reagujući na medijske navode da su “SDA i stranke okupljene oko nje u BPK Goražde, osigurale skupštinsku većinu prelaskom jednog od dvojice zastupnika Goraždanske priče iz Građanskog bloka”, zastupnica Demokratske fronte (DF) u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, Edita Velić je ustvrdila:

SDP je tražio još nekoliko dana da se konačno izjasni po pitanju premijerske pozicije. Za sutra je zakazan nastavak pregovora i mogu reći da je 13 poslanika u okviru Građanskog bloka stabilno.

Edita Velić, 09.01.2019.

Međutim, na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 14.01.2019. godine stavljene su van snage odluke o izboru privremene Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i privremene Komisije za izbor i imenovanja Skupštine BPK Goražde koje je prethodno imenovao Građanski blok, te je novouspostavljena većina imenovala nove sazive ovi privremenih komisija.

Time je potvrđeno djelovanje nove parlamentarne većine od 13 poslanika koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA), a čine je još i Liberalna stranka (LS), Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Denis Kulović (SBB) i Sejad Tatarin iz Goraždanske priče, koji je kako se navodi, “prošle sedmice napustio Građanski blok”.

Razloge zbog kojih se odlučio pridružiti drugim koalicionim partnerima, Tatarin je obrazložio na sljedeći način:

Jedan od njih je i nemogućnost Građanskog bloka da se jasno odredi u pogledu mandatara Vlade. Bilo je rečeno da će to biti Emir Frašto, ali kad je postalo jasno da on to neće, ja sam se odlučio da budem u novoj većini iz nekog revolta. Vidjećemo šta će biti, dogovaraćemo se, ali još uvijek se ništa ne zna.

Sejad Tatarin, 14.01.2019.

Da se, kako je naveo Tatarin, “još uvijek ništa ne zna”, izjavila je i Edita Velić komentarišući posljednji razvoj događaja u Skupštini BPK Goražde:

Jasno je svima da je transakcija Tatarin uspjela i ova sjednica je bila samo u svrhu pokazivanja nove skupštinske većine. Ali još ništa nije gotovo.

Edita Velić, 14.01.2019.

Obzirom da je na posljednjoj sjednici Skupštine BPK Goražde demonstrirana nova većina, Istinomjer tvrdnji Edite Velić koja se odnosila na stabilnost 13 poslanika u okviru Građanskog bloka ocjenjuje neistinitom, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti aktivnosti Skupštine BPK Goražde koje se odnose na formiranje većine u ovom zakonodavnom tijelu.

(Istinomjer.ba)

Stvaraju se uslovi za obnovu Bistričke stanice

U junu 2019. godine, odlukom Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva kojom je omogućeno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa...

Koliko je SDA imala zastupnica u Skupštini USK od 1996. godine do danas

U svom nedavnom istupu u javnosti, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA, Šemsudin Dedić pored ostalog je govorio o, kako je rekao, pomacima koje je SDA...

Povećanja prostornih i kadrovskih kapaciteta za potrebe predškolskog obrazovanja u KS

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno je saopćeno da je pokrenuta procedura “da se udvostruči broj sati obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak...