Promjena većine u Skupštini BPK Goražde

Na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 14.01.2019. godine stavljene su van snage odluke o izboru privremene Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i privremene Komisije za izbor i imenovanja Skupštine BPK Goražde koje je prethodno imenovao Građanski blok.

 

Reagujući na medijske navode da su “SDA i stranke okupljene oko nje u BPK Goražde, osigurale skupštinsku većinu prelaskom jednog od dvojice zastupnika Goraždanske priče iz Građanskog bloka”, zastupnica Demokratske fronte (DF) u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, Edita Velić je ustvrdila:

SDP je tražio još nekoliko dana da se konačno izjasni po pitanju premijerske pozicije. Za sutra je zakazan nastavak pregovora i mogu reći da je 13 poslanika u okviru Građanskog bloka stabilno.

Edita Velić, 09.01.2019.

Međutim, na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde održanoj 14.01.2019. godine stavljene su van snage odluke o izboru privremene Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja i privremene Komisije za izbor i imenovanja Skupštine BPK Goražde koje je prethodno imenovao Građanski blok, te je novouspostavljena većina imenovala nove sazive ovi privremenih komisija.

Time je potvrđeno djelovanje nove parlamentarne većine od 13 poslanika koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA), a čine je još i Liberalna stranka (LS), Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Denis Kulović (SBB) i Sejad Tatarin iz Goraždanske priče, koji je kako se navodi, “prošle sedmice napustio Građanski blok”.

Razloge zbog kojih se odlučio pridružiti drugim koalicionim partnerima, Tatarin je obrazložio na sljedeći način:

Jedan od njih je i nemogućnost Građanskog bloka da se jasno odredi u pogledu mandatara Vlade. Bilo je rečeno da će to biti Emir Frašto, ali kad je postalo jasno da on to neće, ja sam se odlučio da budem u novoj većini iz nekog revolta. Vidjećemo šta će biti, dogovaraćemo se, ali još uvijek se ništa ne zna.

Sejad Tatarin, 14.01.2019.

Da se, kako je naveo Tatarin, “još uvijek ništa ne zna”, izjavila je i Edita Velić komentarišući posljednji razvoj događaja u Skupštini BPK Goražde:

Jasno je svima da je transakcija Tatarin uspjela i ova sjednica je bila samo u svrhu pokazivanja nove skupštinske većine. Ali još ništa nije gotovo.

Edita Velić, 14.01.2019.

Obzirom da je na posljednjoj sjednici Skupštine BPK Goražde demonstrirana nova većina, Istinomjer tvrdnji Edite Velić koja se odnosila na stabilnost 13 poslanika u okviru Građanskog bloka ocjenjuje neistinitom, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti aktivnosti Skupštine BPK Goražde koje se odnose na formiranje većine u ovom zakonodavnom tijelu.

(Istinomjer.ba)

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...