Zemaljski muzej BiH ponovo otvoren nakon tri godine

Samer_ResidatMinistar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samer Rešidat, najavio je početkom augusta da će Zemaljski muzej BiH biti otvoren početkom septembra, te je tada istakao kako su organi vlasti u BiH našli rješenje za način finansiranja institucija kulture.

Tromjesečni rad je urodio plodom. Jedan od osnovnih zadataka Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i mene kao resornog ministra, naravno uz pomoć ostalih institucija i državnog ministra civilnih poslova Adila Osmanovića je uradio plodom i Zemaljski muzej bit će otvoren početkom septembra. Drago mi je što nam je prioritet bio rješavanje problema Zemljskog muzeja i ostalih šest institucija kulture“, rekao je Rešidat za portal Klix.ba, 10. augusta ove godine.

I zaista, početkom septembra, iz uprave Zemaljskog muzeja stigle su najave da će ova institucija svoja vrata za posjetitelje, nakon tri godine, konačno otvoriti 15. septembra, te da je postignut dogovor sa vlastima na nivoima Kantona, Federacije BiH i BiH, koje su obećale uplatiti novac neophodan za funkcionisanje Muzeja.

Na press konferenciji, održanoj 10. septembra, sada već bivši direktor Zemaljskog muzeja BiH, Adnan Busuladžić je javnosti predočio informaciju o uplati sredstava. Prema informacijama koje je iznjeo, Kanton Sarajevo je do tog datuma uplatio kompletan iznos planiranih sredstava u visini od 134.000 KM.

S obzirom da Zemaljski muzej BiH, ceremonijom koja počinje večeras u 20:30 h, konačno otvara svoja vrata za posjetitelje, te da su iz Kantona Sarajevo uplaćena sva obećena sredstva, obećanje resornog ministra Samera Rešidata, koje je dao početkom augusta, možemo ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Vlada RS donijela uredbu o uspostavi Registra podsticaja

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković je podnoseći svoj ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine RS...

Rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ podrazumijevala je rekonstrukciju dotrajale javne rasvjete i uvođenje nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske...


Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...