“Željeznice RS” isplatile dugovanja trenutno zaposlenim radnicima

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u “Željeznicama RS”, Zlatko Marin izrazio je očekivanja “da će ovo preduzeće isplatiti dugovanja i prema bivšim radnicima, nakon što su izmirene obaveze za 2.519 zaposlenih radnika.”

Proces restrukturiranja “Željeznica RS” koji je već izvjesno vrijeme u toku, između ostalog je uključivao i aktivaciju sredstava Svjetske banke.

Posljednji zahtjev Svjetskoj banci za povlačenje prve tranše kredita u iznosu od 20 milona eura, od strane “Željeznica RS” podnesen je polovinom oktobra ove godine, na šta se Istinomjer imao priliku osvrnuti.

Pomenuta tranša, uz kašnjenje od dvadeset dana, prispjela je na račun “Željeznica RS”, te su, kako je saopšteno iz ovog preduzeća, “dugovanja prema Poreskoj upravi izmirena, a od četvrtka, 22. novembra, počet će se izmirivati dugovanja prema radnicima”:

Isplate dugovanja prema radnicima vršit će se na način da prvo budu isplaćeni zaposleni prema kojima su dugovanja najniža kako bi se već u prvom koraku obuhvatio što veći broj radnika i ispunili uslovi koje je postavila Svjetska banka. Nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, dugovanja prema bivšim radnicima bit će izmirivana po istim kriterijima.

Željeznice RS, 21.11.2018.

Ubrzo nakon ove najave, iz “Željeznica RS” stigla je potvrda da je ovo preduzeće iz “prve tranše kredita Svjetske banke isplatilo 51,8 miliona KM dugovanja za 2.519 zaposlenih radnika”, dok je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u “Željeznicama RS” Zlatko Marin ovom prilikom izrazio očekivanja “da će ovo preduzeće isplatiti dugovanja i prema bivšim radnicima, nakon što su izmirene obaveze za 2.519 zaposlenih radnika.”

Istinomjer će nastaviti pratiti proces restrukturiranja “Željeznica RS”, a ovom prilikom za obećanje isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, Istinomjer “Željeznicama RS” daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje...

Uskoro počinje sanacija krova Aškenaške sinagoge?

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović je na sastanku, koji je održao u martu ove godine, sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, najavio da...


Vodovod “Plava voda” i dalje čeka garanciju Vlade ZDK

Vlada Zeničko- dobojskog kantona još uvijek nije dala garancije za kredit kojim bi se finansirao projekt izgradnje regionalnog vodovoda „Plava voda“. Priča o izgradnji regionalnog vodovoda...