“Željeznice RS” isplatile dugovanja trenutno zaposlenim radnicima

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u “Željeznicama RS”, Zlatko Marin izrazio je očekivanja “da će ovo preduzeće isplatiti dugovanja i prema bivšim radnicima, nakon što su izmirene obaveze za 2.519 zaposlenih radnika.”

Proces restrukturiranja “Željeznica RS” koji je već izvjesno vrijeme u toku, između ostalog je uključivao i aktivaciju sredstava Svjetske banke.

Posljednji zahtjev Svjetskoj banci za povlačenje prve tranše kredita u iznosu od 20 milona eura, od strane “Željeznica RS” podnesen je polovinom oktobra ove godine, na šta se Istinomjer imao priliku osvrnuti.

Pomenuta tranša, uz kašnjenje od dvadeset dana, prispjela je na račun “Željeznica RS”, te su, kako je saopšteno iz ovog preduzeća, “dugovanja prema Poreskoj upravi izmirena, a od četvrtka, 22. novembra, počet će se izmirivati dugovanja prema radnicima”:

Isplate dugovanja prema radnicima vršit će se na način da prvo budu isplaćeni zaposleni prema kojima su dugovanja najniža kako bi se već u prvom koraku obuhvatio što veći broj radnika i ispunili uslovi koje je postavila Svjetska banka. Nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, dugovanja prema bivšim radnicima bit će izmirivana po istim kriterijima.

Željeznice RS, 21.11.2018.

Ubrzo nakon ove najave, iz “Željeznica RS” stigla je potvrda da je ovo preduzeće iz “prve tranše kredita Svjetske banke isplatilo 51,8 miliona KM dugovanja za 2.519 zaposlenih radnika”, dok je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u “Željeznicama RS” Zlatko Marin ovom prilikom izrazio očekivanja “da će ovo preduzeće isplatiti dugovanja i prema bivšim radnicima, nakon što su izmirene obaveze za 2.519 zaposlenih radnika.”

Istinomjer će nastaviti pratiti proces restrukturiranja “Željeznica RS”, a ovom prilikom za obećanje isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, Istinomjer “Željeznicama RS” daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Nikšić ispunio obećano po pitanju kandidature Denisa Bećirovića za Dom naroda PS BiH

Nakon što je kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović na Opštim...

Mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih sedam dana?

Na sjednici predsjedništva HDZ-a BiH održanoj 18.02.2019. godine, jedna od tema bila je i uspostava novih većina kako na federalnom, tako i na državnom nivou. Nakon pomenute sjednice, u...Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...