“Željeznice RS” isplatile dugovanja trenutno zaposlenim radnicima

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u “Željeznicama RS”, Zlatko Marin izrazio je očekivanja “da će ovo preduzeće isplatiti dugovanja i prema bivšim radnicima, nakon što su izmirene obaveze za 2.519 zaposlenih radnika.”

Proces restrukturiranja “Željeznica RS” koji je već izvjesno vrijeme u toku, između ostalog je uključivao i aktivaciju sredstava Svjetske banke.

Posljednji zahtjev Svjetskoj banci za povlačenje prve tranše kredita u iznosu od 20 milona eura, od strane “Željeznica RS” podnesen je polovinom oktobra ove godine, na šta se Istinomjer imao priliku osvrnuti.

Pomenuta tranša, uz kašnjenje od dvadeset dana, prispjela je na račun “Željeznica RS”, te su, kako je saopšteno iz ovog preduzeća, “dugovanja prema Poreskoj upravi izmirena, a od četvrtka, 22. novembra, počet će se izmirivati dugovanja prema radnicima”:

Isplate dugovanja prema radnicima vršit će se na način da prvo budu isplaćeni zaposleni prema kojima su dugovanja najniža kako bi se već u prvom koraku obuhvatio što veći broj radnika i ispunili uslovi koje je postavila Svjetska banka. Nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, dugovanja prema bivšim radnicima bit će izmirivana po istim kriterijima.

Željeznice RS, 21.11.2018.

Ubrzo nakon ove najave, iz “Željeznica RS” stigla je potvrda da je ovo preduzeće iz “prve tranše kredita Svjetske banke isplatilo 51,8 miliona KM dugovanja za 2.519 zaposlenih radnika”, dok je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u “Željeznicama RS” Zlatko Marin ovom prilikom izrazio očekivanja “da će ovo preduzeće isplatiti dugovanja i prema bivšim radnicima, nakon što su izmirene obaveze za 2.519 zaposlenih radnika.”

Istinomjer će nastaviti pratiti proces restrukturiranja “Željeznica RS”, a ovom prilikom za obećanje isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, Istinomjer “Željeznicama RS” daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i...

Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...


Borenović predvidio da će “biti sjednica Predsjedništva sa zastavom BiH”

Nakon što je okarakterisao čitavu “situaciju oko zastava kao jedan sveopšti cirkus”, Borenović je ustvrdio da Milorad Dodik odustaje od zastave Republike Srpske. Nakon što je javnost u BiH...