Ispunjeno

Sredstva Svjetske banke konačno na računu Željeznica RS

Prva tranša, uz kašnjenje od dvadeset dana, prispjela je na račun Željeznica RS, te su, kako je saopšteno iz ovog preduzeća, dugovanja prema Poreskoj upravi izmirena, a od četvrtka, 22. novembra, počet će se izmirivati dugovanja prema radnicima.

O procesu restruktuiranja Željeznica RS-a koji je već izvjesno vrijeme u toku, ali koji se nije odvijao predviđenom dinamikom, Istinomjer je u više navrata pisao, te smo se i u našem posljednjem tekstu osvrnuli na neispunjeno obećanje koje je ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić dao početkom aprila mjeseca ove godine, a koje se odnosilo na efektivnost kredita Svjetske banke.

Tom prilikom smo i napomenuli da ćemo nastaviti pratiti razvoj situacije kada je proces restruktuiranja Željeznica RS-a u pitanju, što je uključivalo i još jednom najavljenu aktivaciju sredstava Svjetske banke, ovoga puta od strane tadašnjeg direktora Željeznica RS, Dragana Savanovića:

U petak smo, putem Ministarstva finansija i trezora BiH, podnijeli zahtjev Svjetskoj banci za povlačenje prve trašne i očekujemo da će taj novac do kraja mjeseca biti raspoloživ. Prva tranša iznosi 20 miliona evra, a postoji mogućnost da se ona poveća na 26 miliona, ali to zavisi od ocjene Svjetske banke da li smo ispunili određene kriterijume. Po našem mišljenju jesmo, ali vidjećemo kakava će biti njihova konačna odluka.

Dragan Savanović, 16.10.2018.

Pomenuta tranša, uz kašnjenje od dvadeset dana, prispjela je na račun Željeznica RS, te su, kako je saopšteno iz ovog preduzeća, “dugovanja prema Poreskoj upravi izmirena, a od četvrtka, 22. novembra, počet će se izmirivati dugovanja prema radnicima”:

Isplate dugovanja prema radnicima vršit će se na način da prvo budu isplaćeni zaposleni prema kojima su dugovanja najniža kako bi se već u prvom koraku obuhvatio što veći broj radnika i ispunili uslovi koje je postavila Svjetska banka. Nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, dugovanja prema bivšim radnicima bit će izmirivana po istim kriterijima.

Željeznice RS, 21.11.2018.

Ovim Istinomjer obećanje Dragana Savanovića da će prva tranša kredita Svjetske banke biti dostupna Željeznacma RS ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!