Analize

Zbog “bjesomučnih poskupljenja” Klinika za dječje bolesti u Mostaru neće biti otvorena u septembru

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice (SBK) Mostar Ante Kvesić najavio je polovinom oktobra 2021. godine da će, ako se, kako je rekao, ne dogodi nešto nepredviđeno, u aprilu ili maju 2022. godine građevinski radovi na izgradnji nove Klinike za dječje bolesti biti okončani.

Ilustracija: Istinomjer

Kako je Kvesić tada naglasio, i pored finansijskih problema s kojima se ustanova na čijem je čelu susreće, izgradnja nove zgrade Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar neće trpjeti.

Gradnja ide jako dobro. Kako sada stvari stoje, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, u travnju ili svibnju sljedeće godine građevinski radovi bit će gotovi, a plan je Pedijatriju iz starog objekta prebaciti u novi u rujnu ili listopadu 2022. godine. Novac je osiguran za građevinske radove, ali mi ćemo tu zgradu završiti, opremiti i useliti.

Ante Kvesić, 12.10.2021.

Inicijativa o izgradnji ovog objekta datira još od početka 2015. godine, a nju je također najavio aktuelni direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, netom nakon što mu je Upravno vijeće ove zdravstvene institucije produžilo mandat na još četiri godine.

Tom je prilikom, najavljujući da bi izgradnja nove klinike za dječje bolesti trebala započeti za nekoliko mjeseci, potvrdio da će se projekat finansirati novcem iz Saudijskog fonda za razvoj, te je, s tim ciljem, obavio sastanak s visokim izaslanstvom Fonda.

Naši gosti iz Saudijske Arabije su bili izuzetno zadovoljni onim što su vidjeli. Suradnja se nastavlja i mi od njih dobivamo najpovoljnije kredite koji se ne mogu naći na našem financijskom tržištu. Nemamo razloga sumnjati u uspješnost i ovoga projekta.

Ante Kvesić, 17.2.2015.

Međutim, gradnja nije počela ni do jula 2017. godine, o čemu je Istinomjer pisao početkom augusta 2018. godine, nakon čega je uslijedilo novo obećanje direktora Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, koje je dao 27. jula 2017. godine. Tom je prilikom Kvesić izjavio da, “ako ne bude nekih novih smetnji, a ne bi ih više smjelo biti”, očekuje kako bi radovi na objektu trebali početi u oktobru iste godine, što se nije desilo.

Iako gradnja nije počela kada je najavljeno, implementacija projekta je ipak krenula nakon što je početkom 2018. godine Vlada Federacije BiH odobrila realizaciju kredita od Saudijske Arabije za zdravstvene institucije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u iznosu od 33 miliona KM, od kojih su se 22 miliona odnosila na izgradnju zgrade za Kliniku za dječje bolesti u Mostaru.

Kvesić i vlasnik građevinske firme A3 Josip Kožula potpisali su 26. juna 2020. godine ugovor o izvođenju građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar i nabavku potrebne medicinske i nemedicinske opreme, a službena izgradnja zgrade počela je 7. decembra 2020. godine.

Tom prilikom potvrđeno je da je vrijednost ugovorenih radova 17,5 miliona KM, a rok za njihov završetak 16 mjeseci.

Nakon što je u junu 2021. godine delegacija iz Saudijskog fonda za razvoj posjetila gradilište Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, član delegacije Abdullah M. Alromeih izrazio je zadovoljstvo napretkom radova, ali sudeći po posljednjem javnom istupu direktora Kvesića, nova Klinika za dječje bolesti SKB Mostar ipak neće biti otvorena u septembru ove godine.

S tim u vezi, Kvesić je za portal Pogled.ba 12. jula 2022. godine izjavio da “ludilo agresije na Ukrajinu koje se na ostatak Europe prelijeva u vidu bjesomučnog poskupljenja svega ima veliki odraz i na zdravstveni sustav”, dodajući da su nam bolnice svakako u problemima već desetljećima, a ovo što se trenutno događa je samo još jedna provalija iz koje trebaju naći izlaz.

Kada je krenula ova ludnica sa cijenama imam dojam da nam u jednoj fazi nije bilo jasno što je poskupilo, a što pojeftinilo. Jedino je sigurno da smo i dalje u minusu jer ne možemo naplatiti sve usluge koje pružimo pacijentima.

Ante Kvesić, 12.7.2022.

Kvesić je, izjavivši da se sve odrazilo i na projekt izgradnje Klinike za dječje bolesti SKB Mostar, obavijestio javnost da se, iako je bilo planirano da se nova zgrada otvori u septembru ove godine, to ipak neće dogoditi u planiranom vremenskom okviru.

Nećemo moći u rujnu otvoriti Pedijatriju jer već sada imamo nekoliko mjeseci kašnjenja. Samo da dovedemo predstavnike Saudijskog fonda ovdje i pojasnimo im što se događa, trebalo nam je nekoliko tjedana. Dogodila se i tragedija da je čovjek koji je na čelu konzorcija koji gradi novi Pedijatriju iznenada preminuo, tako da je i to imalo svoj odjek na tijek radova. Sada smo oko četiri mjeseca u zaostatku u odnosu na planirane aktivnosti, ali to nam nije toliki problem. Standardi izgradnje jednog ovakvog objekta se moraju poštivati jer će se tu djeca Hercegovine i šire liječiti idućih 50 godina, a možda i više.

Ante Kvesić, 12.7.2022.

Pored navedenog, prema Kvesićevim riječima, upitno je i kakvom će se opremom Klinika za dječje bolesti opremiti, jer je sve izvjesnije da neće biti dovoljno novca za svu planiranu opremu, upravo zbog poskupljenja.

S druge strane, direktor SBK Mostar potvrdio je da je Saudijski fond pristao osigurati dodatnih sedam miliona maraka za izgradnju nove pedijatrije te da će Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) odraditi procedure koje su potrebne kako bi se dopuna kreditnog aranžmana realizovala.

Materijali su strahovito poskupili i morali smo revidirati ugovor u dogovoru sa Saudijskim fondom. Skupština HNK provest će potrebne procedure i usmeno je sve dogovoreno. Projekt nove Klinike za dječje bolesti je prevažan za cijelu regiju i svi su spremni pomoći da se on dovede do kraja unatoč svim problemima.

Ante Kvesić, 12.7.2022.

Nema sumnje da će, nakon što se projekat konačno realizuje, građani i građanke Hercegovačko-neretvanskog kantona dobiti jedan novi kvalitet kada riječ o zdravstvenim uslugama, prvenstveno kada se radi o najmlađoj populaciji.

Podsjećamo, nova zgrada smještena je nasuprot zgrade Klinike za onkologiju i bit će povezana koridorom s objektom glavne zgrade SKB Mostar, a na površini od devet hiljada kvadratnih metara nalazit će se 200 bolesničkih kreveta.

Odjel dječje kirurgije trebao bi biti premješten u novu zgradu, koja će po svom završetku imati pet etaža, pri čemu će, uz sve specijalističko-konzilijarne ordinacije i središnji prijam, koji će biti u prizemlju, na višim etažama biti raspoređene postelje za djecu i majke koje će moći biti u pratnji maloljetnih pacijenata.

Ostaje da se vidi kako će se prevazići novonastala situacija i kada će konačno, nakon najave stare sedam godina, nova Klinika za dječje bolesti SKB Mostar biti u funkciji te time unaprijediti usluge koje pruža SKB Mostar građanima i građankama kako Mostara, tako i čitavog Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!