Analize

Zašto Kanton Sarajevo uplaćuje najviše u državnu kasu

dino_konakovicPremijer Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković, nedavno je izjavio kako jedan stanovnik kantona čiji je on premijer, vrijedi kao dva stanovnika nekog drugog kantona, jer proizvodi pet puta više od ostalih. Nakon ove skandalozne izjave, koja je izazvala brojne reakcije, Istinomjer je istražio Konakovićeve tvrdnje, te se, kao što se i moglo očekivati ispostavilo da kanton Sarajevo proizvodi čak i manje od ostalih kantona, budući da je udio ovog kantona u industrijskoj proizvodnji u FBiH 22,4%, dok je udio Tuzlanskog kantona čitavih 30%.

 

 

 

Međutim, Konaković nije stao samo na ovim tvrdnjama. Par dana nakon ove izjave, opravdavajući svoju prethodnu izjavu, na svom Facebook profilu, Konaković je izjavio sljedeće:

Screenshot from 2015-09-06 13_41_22

Sarajevski kanton zaista uplaćuje najviše indirektnih poreza na račun jedinstvenog trezora BiH, ali ovakve činjenice se ne mogu posmatrati samo crno-bijelo, nego je potrebno napraviti dublju analizu.

U Sarajevskom kantonu je, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku (juni 2015) bilo 125.585 zaposlenih osoba, sa prosječnom platom od 1.032 KM, što govori da je u ovom kantonu isplaćeno ukupno 129.603.720 KM plaća. U Tuzlanskom kantonu je npr. za isti period isplaćeno 61.463.844 KM plaća.

U 2014. godini, u ista dva kantona, je isplaćeno 723.522.384. KM plaća (Tuzlanski kanton), a u kantonu Sarajevo 1.556.287.488 KM plaća.

U prihode stanovnika se ubrajaju i isplaćene penzije, a u 2014. godini je, prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja u Kantonu Sarajevo isplaćeno oko 453 miliona KM penzija, dok je u Tuzlanskom isplaćeno oko 315 miliona KM penzija.

Dakle, ukupni neto prihodi građana u Kantonu Sarajevo za 2014. godinu su iznosili oko 2 milijarde KM, a u Tuzlanskom kantonu oko 1 milijarde KM. Jasno je dakle da Sarajevski kanton, ukoliko pretpostavimo da se neto zarada potroši, uplaćuje i duplo više indirektnih poreza u državnu kasu.

Međutim, u ovoj situaciji se ne mogu posmatrati samo neto plaće. Kao što je Istinomjer već pisao, Kanton Sarajevo ima ubjedljivo najviše zaposlenih u javnoj upravi od svih kantona u FBiH, čak 15.831 osobu, u odnosu na 5.186 zaposlenih u Tuzlanskom kantonu, koji je ujedno i najmnogoljudniji kanton u FBiH, ili 4.779 osoba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ali, Kanton Sarajevo na svojoj teritoriji svakako ima i najveći broj sjedišta institucija javne uprave, pa iz toga i proizilazi najveći broj zaposlenih u istim.

Pored toga, Kanton Sarajevo ima čak 1.989 zaposlenih osoba u sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, iako na području Kantona Sarajevo ne postoji niti jedan rudnik, termo, hidro ili solarna elektrana. Na primjer, Tuzlanski kanton, u kojem se nalazi najveća termoelektrana i više rudnika u BiH, ima 1.912 osoba zaposlenih u ovom sektoru, a Hercegovačko-neretvanski, u kom se nalazi najveća hidroelektrana u BiH 1.800 zaposlenih u ovom sektoru. Ako pogledamo činjenicu da se sjedišta Elektroprivrede BiH i BH gasa nalaze baš u Sarajevu, jasno je da tih 1.989 zaposlenih osoba u sektoru proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom u Kantonu Sarajevu su zapravo zaposleni na administrativnim poslovima u ovim preduzećima.

Iako je svakako tačno da KS uplaćuje najviše poreza u kasu, jasno je da je to posljedica glomazne javne uprave i činjenice da je u ovom kantonu skoncentricasana većina administracije u FBiH, koju plaćaju upravo radnici i radnice zaposleni/e u industriji i proizvodnim djelatnostima.

O tvrdnjama Elmedina Konakovića vezanim za zdravstvo i obrazovanje, čitat ćete u posebnim analizama.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!