Analize

Započeta realizacija većine obećanja u oblasti državnog uređenja u toku prve godine mandata Vlade KS

Prilikom monitoringa koji je Istinomjer proveo na nivou Kantona Sarajevo, zabilježena je realizacija aktivnosti na skoro polovini obećanja iz oblasti državnog uređenja. Ukupan broj mjera u ovoj oblasti iznosi 41, a od navedenog broja, dva obećanja su dobila ocjenu ispunjeno. Ispunjena obećanja odnose se na objedinjavanje procesa javnih nabavki te na donošenje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.


Sedam obećanja dobilo je ocjenu u progresu, a jedno od obećanja je i ono o donošenju zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, čija je implementacija započela još u vrijeme mandata vlade “šestorke” u KS. Nacrt ovog zakona usvojen je na 17. sjednici Vlade Kantona Sarajevo, koja je održana 27. aprila 2021. godine. Nedugo nakon što je Nacrt zakona usvojen u Skupštini KS, resorna ministrica Lejla Brčić podnijela je ostavku na ovo mjesto, a umjesto nje, 17. juna 2021. godine imenovana je Darja Softić Kadenić. Naredni korak u ispunjavanju navedenog obećanja Ministarstvo pravde i uprave KS napravilo je početkom jula, kada je, uz podršku Evropske komisije, organizovalo TAIEX ekspertsku misiju (Technical Assistance and Information Exchange) na temu izrade zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja. Kako je navedeno na stranici Vlade KS, “TAIEX predstavlja instrument Evropske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija, odnosno pružanje kratkoročne tehničke pomoći novim državama članicama te zemljama u procesu pristupanja Evropskoj uniji u oblastima preuzimanja EU zakonodavstva i njegovog provođenja u domaći pravni sistem, a ovo je prvo učešće Kantona Sarajevo u nekom od TAIEX projekata ovog tipa”.

Obećanje koje je također dobilo ocjenu u progresu odnosi se na izradu poslovnika o radu Skupštine. Prijedlog poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo pripremljen je u drugom kvartalu 2021. godine te se našao na 44. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, međutim, povučen je iz procedure.

Tokom prethodnog perioda također su kreirani sljedeći registri:

  • Registar zaposlenih
  • Registar imenovanih lica
  • Registar podataka o imovini
  • Registar javnih nabavki
  • Registar korisnika poticaja u poljoprivredi u KS
  • Registar poticaja razvoja male privrede u KS
  • Registar transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta Kantona Sarajevo

Ovim je obećanje “Nastavak započetih aktivnosti na uspostavi baza podataka” dobilo ocjenu u progresu.

Vlada Kantona Sarajevo je na 24. sjednici donijela Uredbu o dodjeli transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta KS. Uredba je donesena na inicijativu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, s ciljem prevencije koruptivnih aktivnosti i povećanja transparentnosti, koje se ogledaju u eliminaciji mogućih zloupotreba koje se u procesu dodjele sredstava mogu desiti.

Ured će voditi uspostavljeni registar na osnovu podataka o svim dodijeljenim sredstvima neprofitnim organizacijama i pojedincima, a koje će neposredno unositi ovlaštene osobe davalaca budžetskih sredstava.

Jedna od značajnih aktivnosti koje ova uredba propisuje jeste uspostavljanje online Registra transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta Kantona Sarajevo, a za njenu realizaciju zadužen je Ured.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, 20.5.2021.

Svrha ovog registra je uspostava centralizovanog, kvalitetnog i učinkovitog pregleda dodijeljenih transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta KS i dodatnog osiguranja transparentnosti u dodjeli transfera te mogućnost blagovremenog djelovanja i preveniranja mogućih koruptivnih aktivnosti u ovom procesu.

Ocjenu započeto dobilo je devet obećanja, dok su 23 obećanja ocijenjena kao nezapočeta.

Neka od nezapočetih obećanja koja se odnose na zakonska rješenja su u pripremnim fazama, a na stranici Skupštine KS moguće je pronaći informacije o formiranju radnih grupa sa rokovima za dostavljanje nacrta.

S obzirom na to da je na većini obećanja Vlada provodila određene aktivnosti u prvoj godini mandata te da su na određenom broju obećanja zabilježene i pripremne aktivnosti, moguće je očekivati i značajniji broj ispunjenih, odnosno realizovanih obećanja do kraja mandata aktuelnog sastava Vlade KS.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!