Aljoša Čampara inicirao Zakon o kontroli porijekla diploma javnih dužnosnika u KS

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS, Aljoša Čampara najavio je kako će klub ove stranke podnijeti inicijativu za izradu zakona o porijeklu i validnosti stečenih diploma za sve imenovane ili izabrane javne dužnosnike u Kantonu Sarajevo, uključujući i direktore i članove upravnih i nadzornih odbora.

Obrazovanje je najvažnija razvojna komponenta svakog društva, zbog čega ćemo podnijeti inicijativu. Cilj je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentnog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršne procese u Kantonu Sarajevo”

Aljoša Čampara, 10.01.2019.

Proces provjere bi, kako je tada rekao, trebala voditi nadležna ministarstva i inspekcijski organi u saradnji sa skupštinskom komisijom za obrazovanje.

Prema informacijama sa zvanične web stranice Skupštine KS, na Trećoj radnoj sjednici ovog zakonodavnog tijela, održanoj 23.01.2019. godine, Aljoša Čampara je pokrenuo zastupničku inicijativu “o izradi zakona o porijeklu i validnosti stečenih diploma u skladu sa važećim zakonima iz sektora obrazovanja za sve izabrane i imenovane dužnosnike u Kantonu Sarajevo, kao i direktore i članove upravnih i nadzornih odbora svih javnih preduzeća, ustanova, direkcija u Kantonu Sarajevo”.

Imajući u vidu činjenicu da je obrazovanje najvažnija razvojna komponenta svakog društva, podnosimo inicijativu o izradi zakona o porijeklu i validnosti stečenih diploma u skladu sa važećim zakonima iz sektora obrazovanja za sve izabrane i imenovane dužnosnike u Kantonu Sarajevo, kao i direktore i članove upravnih i nadzornih odbora svih javnih preduzeća, ustanova, direkcija u Kantonu Sarajevo. Cilj zakona je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentnog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršne procese u Kantonu Sarajevo.”

Aljoša Čampara, Zastupnička Inicijtiva, 23.01.2019.

S obzirom da je Aljoša Čampara podnio najavljenu inicijativu za donošenje Zakona o porijeklu diploma javnih dužnosnika u KS, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Područje Općine Trnovo – Babin do dobilo novu led rasvjetu

Početkom aprila ove godine iz Vlade Kantona Sarajevo (KS) najavljena je realizacija projekta izgradnje i rekonstrukcije...

U obnovu Gimnazije Ljubuški uloženo oko 300.000 KM

Krajem aprila ove godine Grad Ljubuški napravio je svoj prvi rebalans proračuna za 2019. godinu u okviru kojeg je, između ostalog, planirana i obnova Gimnazije Ljubuški. Pojašnjavajući razloge...Socijaldemokrati BiH novi politički subjekt u BiH

Nedugo nakon što je Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla zbog, kako je navodeno, podrške koaliciji SDA iz članstva isključio zastupnike te partije u Skupštini Tuzlanskog Kantona, Žarka Vujovića i Huseina...