Aljoša Čampara inicirao Zakon o kontroli porijekla diploma javnih dužnosnika u KS

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS, Aljoša Čampara najavio je kako će klub ove stranke podnijeti inicijativu za izradu zakona o porijeklu i validnosti stečenih diploma za sve imenovane ili izabrane javne dužnosnike u Kantonu Sarajevo, uključujući i direktore i članove upravnih i nadzornih odbora.

Obrazovanje je najvažnija razvojna komponenta svakog društva, zbog čega ćemo podnijeti inicijativu. Cilj je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentnog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršne procese u Kantonu Sarajevo”

Aljoša Čampara, 10.01.2019.

Proces provjere bi, kako je tada rekao, trebala voditi nadležna ministarstva i inspekcijski organi u saradnji sa skupštinskom komisijom za obrazovanje.

Prema informacijama sa zvanične web stranice Skupštine KS, na Trećoj radnoj sjednici ovog zakonodavnog tijela, održanoj 23.01.2019. godine, Aljoša Čampara je pokrenuo zastupničku inicijativu “o izradi zakona o porijeklu i validnosti stečenih diploma u skladu sa važećim zakonima iz sektora obrazovanja za sve izabrane i imenovane dužnosnike u Kantonu Sarajevo, kao i direktore i članove upravnih i nadzornih odbora svih javnih preduzeća, ustanova, direkcija u Kantonu Sarajevo”.

Imajući u vidu činjenicu da je obrazovanje najvažnija razvojna komponenta svakog društva, podnosimo inicijativu o izradi zakona o porijeklu i validnosti stečenih diploma u skladu sa važećim zakonima iz sektora obrazovanja za sve izabrane i imenovane dužnosnike u Kantonu Sarajevo, kao i direktore i članove upravnih i nadzornih odbora svih javnih preduzeća, ustanova, direkcija u Kantonu Sarajevo. Cilj zakona je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentnog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršne procese u Kantonu Sarajevo.”

Aljoša Čampara, Zastupnička Inicijtiva, 23.01.2019.

S obzirom da je Aljoša Čampara podnio najavljenu inicijativu za donošenje Zakona o porijeklu diploma javnih dužnosnika u KS, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Hoće li Narodna skupština RS raspustiti Skupštinu opštine Teslić?

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Nikšić protiv Nikšića

Nermin Nikšić je podsjećajući i na status na Facebooku koji je objavio Damir Nikšić “gdje se neprimjereno izražavao, ne malo - nego neprimjereno o članovima SDP-a", još sredinom februara najavio...


SNSD-u i HDZ-u BiH upućen “prijedlog izjave”

Izetbegović je potvrdio da je SNSD-u i HDZ-u BiH poslao “prijedlog jedne izjave”, te da je u međuvremenu dobio i odgovore. Nakon sastanka sa predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a, Draganom Čovićem...