Neistina

Zahiragiću plata nije “cirka 1600-1700 KM”

Gostujući 2. maja u emisiji Centralni dnevnik na Face televiziji, član predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) i uposlenik Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo (ZZO KS), Haris Zahiragić je na pitanje kolika mu je plata, u prvi mah odgovorio da ne zna, ali da su sva njegova primanja javno objavljena u Registru zaposlenih Kantona Sarajevo.

Nakon što je dao svoje mišljenje o objavi pomenutog Registra, Zahiragić je rekao kako njegova plata iznosi 1600 do 1700 KM, kao i da funkciju u stranci obavlja besplatno.

Ne znam, možda nije informacija. Mada objavio je Konaković one liste plata, tako da znamo svi sad plate svakome. I žene muževima i muževi ženama, znamo plate i čistačica i učiteljica u vrtiću. To je, koliko vidite puno doprinjelo borbi protiv korupcije, pravnoj državi… Naravno nije. To je politički potez bio, a meni je plata cirka 1600 – 1700 maraka, u ovisnosti koliko mjesec ima dana. (…) Nemam ništa, nisu to plaćene funkcije u stranci. (…) Apsolutno džabe. Šta više, spreman sam dati svoj lični angažman i svoj doprinos.

Haris Zahiragić, 02. maj 2020.

S obzirom na to da se sam Zahiragić pozvao na Registar zaposlenih u Kantonu Sarajevo, provjerili smo šta je u njemu navedeno, te uvidjeli kako on nije rekao istinu.

Naime u Registru je navedeno da Zahiragić na mjestu saradnika za poslove Upravnog odbora u ZZO KS, prima osnovnu platu u visini od 1887,16 KM.

S obzirom na to da je osnovna plata Harisa Zahiragića, bez toplog obroka i ostalih dodataka veća nego što je on to tvrdio, Istinomjer će njegovu izjavu ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!