Neistina

Zahiragić neistinito o ciljevima Ministarstva odgoja i obrazovanja KS-a

Komentarišući ekspoze novog starog premijera Kantona Sarajevo (KS) Edina Forte, zastupnik u Skupštini KS-a Haris Zahiragić iznio je neistinu o dijelu dokumenta koji govori o ciljevima rada novoformiranog Ministarstva odgoja i obrazovanja.

Gostujući u “Sarajevskoj špici” na TVSA, Zahiragić je kritikovao dužinu i sadržaj Fortinog ekspozea, za koji je ustvrdio da ga je više puta pročitao, osvrćući se posebno na dio koji se odnosi na Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS-a.

Čak u onim oblastima koja su prioritetna, poput zdravstva, poput obrazovanja, jer su pravili cijelu kampanju na tim temama, primarni nivo zdravstvene zaštitie, ili osnovno, srednje obrazovanje, znate koliko smo slušali o PISA testovima i tako dalje, kao prvu tačku, pa možda i jedinu u svom ekspozeu vezano za osnovno obrazovanje, zapravo to novo ministarstvo obrazovanja i odgoja. To obuhvata predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, naveo je jedino da će se boriti u školama protiv šovinizma, nacionalizma, vjerske mržnje. Kao da je to problem sarajevske djece….

Haris Zahiragić, 6. 1. 2021.

U dijelu koji se odnosi na ciljeve rada novoformiranog Ministarstva odgoja i obrazovanja, u jednoj rečenici je navedeno ovo o čemu je Zahiragić govorio, ali to nije jedini cilj rada ovog ministarstva, što je jasno pregledom ovog javno dostupnog dokumenta.

2.9. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje:

Obrazovanjem ćemo graditi društvo oslobođeno društvenih anomalija kroz aktivnu podršku borbi protiv šovinizma, rasne, etničke i vjerske mržnje kod mladih. Intenzivirat ćemo kurikularnu reformu i formirati Institut za preduniverzitetsko obrazovanje kroz koji će struka napokon dobiti prostor za unaprijeđenje obrazovnog sistema. Posebnu pažnju ćemo osvetiti proširenju obuhvata predškolskih ustanova. Razvijat ćemo JU Djeca Sarajeva, a istovremeno ćemo garantovati upis u vrtić svoj djeci sa liste čekanja. Ne postoji bolje dugoročno ulaganje u našu budućnost od ulaganja u obrazovanja naše djece u dobi kada stvaraju radne navike i osnovna znanja o svijetu koji ih okružuje. U sistem ćemo uvesti i eksperimentalne programe, koji na inovativan način pomažu djeci sa poteškoćama u razvoju kako bi Djeca Sarajeva imala kapacitet pomoći i netipičnoj djeci i njihovim roditeljima.

Ekspoze premijera Edina Forte, 5. 1. 2021.

Kao što je vidljivo iz dijela ekspozea koji je Zahiragić komentarisao, u samo jednoj rečenici navedeno je da će se obrazovanjem graditi društvo “oslobođeno društvenih anomalija kroz aktivnu podršku borbi protiv šovinizma, rasne, etničke i vjerske mržnje kod mladih”. Ipak, to nije jedina stvar koja je navedena. U ostatku teksta koji se tiče novog ministarstva, navodi se intenziviranje kurikularne reforme, najavljeno je formiranje instituta za preduniverzitetsko obrazovanje, zatim proširenje obuhvata predškolske ustanove, te uvođenje eksperimentalnih programa koji bi pomogli djeci sa poteškoćama u razvoju.

Imajući u vidu sadržaj ciljeva rada Ministarstva odgoja i obrazovanja, koji su navedeni u ekspozeu, tvrdnju Harisa Zahiragića, da je borba protiv šovinizma, nacionalizma i vjerske mržnje jedini cilj novog ministarstva, Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!