Istina

Za razliku od entiteta, Brčko distrikt BiH nema zakon o regulisanju cijena

Gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Republike Srpske, 14.3.2022. godine, zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Srđan Blažić (SNSD) govorio je o poskupljenjima osnovnih životnih namirnica te, pored ostalog, najavio korake koje SNSD u Skupštini Brčko Distrikta BiH namjerava poduzeti u vezi s tim.

Foto: Radio Brčko distrikt BiH

Podsjetivši tako da i na području Brčko distrikta BiH cijene životnih namirnica rastu iz dana u dan, Blažić je najavio donošenje zakona o regulisanju cijena na prostoru Brčko distrikta, ustvrdivši da su u oba entiteta u Bosni i Hercegovini takva zakonska rješenja davno donesena.

Mi ovde svakodnevno svjedočimo da cijene životnih namirnica iz dana u dan rastu i upravo je to bio povod da mi predložimo jedno takvo zakonsko rješenje kao što je zakon o regulisanju cijena na prostoru Brčko distrikta, jer Brčko distrikt, za razliku od entiteta, do sad nije regulisao tu oblast. Moram da podsjetim da su entiteti već davne 2008. godine, kada je bila ona svjetska ekonomska kriza, donijeli ovakva zakonska rješenja i imaju mogućnost da intervenišu na tržištu roba i usluga.

Srđan Blažić, 14.3.2022.

Blažić je u nastavku svog izlaganja rekao da je SNSD, prije upućivanja ovog zakona u skupštinsku proceduru, obavio razgovore sa koalicionim partnerima. Ustvrdivši s tim u vezi da postoji podrška da zakon o regulisanju cijena, nakon prvog čitanja, već na narednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH dobije dovoljnu podršku, Blažić je najavio i da će, nakon toga, zakon biti upućen Vladi Brčko distrikta BiH na mišljenje. Zatim bi, kako je dodao, bio vraćen u skupštinsku proceduru kako bi bio usvojen u drugom čitanju te, na kraju, i usvojen.

Istinomjer će svakako pratiti šta će se u okviru nadležnih institucija Brčko distrikta BiH dešavati u vezi sa predloženim zakonom, a ovom prilikom ćemo i potvrditi da je tačna Blažićeva tvrdnja da su, nakon svjetske ekonomske krize 2008. godine, entiteti Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine usvojili Zakon o regulisanju cijena, odnosno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena.

Zakon o regulisanju cijena usvojen je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 6.11.2009. godine, a u članu 1. ovog zakona definisani su razlozi i svrha njegovog donošenja:

Ovim zakonom uređuju se način i uslovi formiranja cijena proizvoda i usluga, kontrola i praćenje cijena od strane nadležnih organa na tržištu Republike Srpske, mjere neposredne kontrole cijena u slučaju značajnih poremećaja na tržištu i druga pitanja od značaja za oblast cijena.

Zakon o regulisanju cijena

Kada se radi o Federaciji BiH, nakon što je u julu, odnosno oktobru, 2008. godine po hitnom postupku usvojen u oba doma Parlamenta ovog entiteta, u Službenim novinama Federacije BiH, broj 70/08, 5.11.2008. godine objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena.

Zakonom se, pored ostalog, propisuje da “privredni subjekti kod slobodnog formiranja cijena proizvoda i usluga ne smiju narušavati propise o konkurenciji, a posebno ne smiju narušavati slobodnu konkurenciju na način da direktno ili indirektno dogovaraju kupovne i prodajne cijene ili bilo koje druge trgovinske uvjete, ograničavaju i kontroliraju proizvodnju i tržište, dogovaraju podjelu tržišta ili izvora snabdijevanja, te pod istim uvjetima, a po različitim cijenama prodaju istu vrstu proizvoda, odnosno pružaju istu vrstu usluga po različitim cijenama”.

Pored toga, u članu 3. naglašava se:

Pod kontrolom cijena podrazumijevaju se aktivnosti na:

– praćenju i analiziranju kretanja cijena pojedinih proizvoda i usluga na domaćem i svjetskom tržištu i njihov uticaj na stabilnost tržišta i cijena, kao i životni standard stanovništva;

– predlaganje mjera ekonomske politike za održavanje stabilnosti tržišta i cijena;

– analiziranje djelovanja mjera ekonomske politike na nivo cijena odnosno cijena i snabdijevenost tržišta;

– predlaganje mjera neposredne kontrole cijena u slučajevima nastanka poremećaja u proizvodnji, pružanju usluga i prometu određenih proizvoda, odnosno usluga.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli cijena

Ovim Istinomjer tvrdnju Srđana Blažića da su entiteti u Bosni i Hercegovini nakon svjetske ekonomske krize 2008. godine usvojili zakonska rješenja kojima su uslovi formiranja cijena proizvoda i usluga, kontrola i praćenje cijena uređeni od nadležnih organa na tržištu ocjenjuje istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!