Za “one respiratore” mogli smo “nabaviti 10 krstarećih raketa” za odbranu BiH

Potpredsjednik SDP-a BiH Zukan Helez bio je gost emisije “Odgovorite ljudima” 3. novembra 2021. godine na FTV-u gdje je, između ostalog, istakao da je Bosna i Hercegovina umjesto kupovine respiratora trebala nabaviti “deset krstarećih raketa dometa 2,5 hiljade kilometara”.

Srbija i Hrvatska se naoružavaju i ništa nama nisu oni krivi. Nego je kriva naša vlast zašto se nismo do sada naoružali. Mi smo mogli za one respiratore, mi smo mogli nabaviti, niko nam ne brani, niko, ni NATO pakt, mogli smo nabaviti krstarećih 10 raketa. Ona košta na svjetskom tržištu 500 hiljada eura. Znači nikoga Bosna neće napasti. Nismo toliko moćni. (…) Podsjećam, te rakete su dometa 2,5 hiljade kilometara, tačno domet koliko može biti sigurna Bosna i Hercegovina, odakle nam prijeti najveća sigurnost. Mi ćemo morati u tom smjeru ići.

Zukan Helez, 3.11.2021.

Treba reći da dužina cijele granice BiH iznosi 1.459 km.

Kada se radi o “dometu krstarećih raketa od od 2,5 hiljada kilometara”, koje pominje Helez, one bi iz Sarajeva tako mogle doseći London koji se nalazi na udaljenosti 2.211 km od Sarajeva, Oslo na udaljenosti 1.885 km, Moskvu na 1.901 km, ali i samu granicu Turske i Gruzije na obali Crnog mora, kao i sjeverni dio Afrike.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!