Neispunjeno

Vlada ZDK neće biti konstituisana u prvoj polovini marta

Novoizabrana predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Amira Hadžić rekla je krajem februara ove godine da bi Vlada ovog kantona trebala biti konstituisana u prvoj polovini marta.

Nova parlamentarna većina u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, koju podržava 18 zastupnika SDA (11), HDZ-a (tri), A-SDA (dva), Stranke za BiH (jedan) te nezavisni zastupnik Omer Škaljo, još nije dostavila svoj prijedlog za mandatara nove Vlade ZDK. (…) Vjerujem da ćemo mi u narednih 10-15 dana imati i novu Vladu ZDK.”

Amira Hadžić, 26.02.2019.

Hadžić je tada rekla i da bi prijedlog mandatara trebao biti poznat u ponedjeljak 4. marta, međutim do momenta objave ovog teksta još uvijek nije poznato njegovo ime. Prema posljednjim najavama to bi se trebalo desiti do petka 15. marta, ali na zvaničnoj web stranici Skupštine ZDK još uvijek nema najave naredne sjednice.

Podsjećamo, nakon što šest stranaka „Bh. bloka“ nije uspjelo skupiti većinu u Skupštini ZDK za formiranje Vlade u ovom kantonu, iz SDA su najavili kako će započeti drugi krug pregovora sa strankama koje participiraju u kantonalnoj skupštini. Tako su 31. januara 2019. godine predstavnici SDA potpisali koalicioni sporazum za formiranje vlasti u ZDK s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Stranke za BiH (SBiH) i nezavisnim zastupnikom Omerom Škaljom, a i tom prilikom je istaknuto da će mandatar za sastavljanje nove Vlade ZDK, “biti imenovan uskoro”. Na 5. (HITNOJ) sjednici Skupštine ZDK izabrano je i novo rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela.

S obzirom da je od najave novoizabrane predsjednice Skupštine ZDK, Amire Hadžić prošlo više od dvije sedmice, a da još uvijek nije poznato ni ime mandatara za njen sastav, Istinomjer će i njeno obećanje da će Vlada ZDK biti konstituisana u prvoj polovini marta, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!