SDA i HDZ na korak do formiranja Vlade ZDK

Nakon što šest stranaka „Bh. bloka“ nije uspjelo skupiti većinu u Skupštini ZDK za formiranje Vlade u ovom kantonu, iz SDA su najavili kako će započeti drugi krug pregovora sa strankama koje participiraju u kantonalnoj skupštini.

Neću reći da smo vidoviti, ali je bilo za očekivati da će doći do ovoga. Mi ćemo sada krenuti u drugi krug razgovora s predstavnicima političkih partija koje su spremne programski nas pratiti, a vrata su otvorena za sve. Ne želivši u javnosti iznositi neke informacije, da neko to demantuje, za prve pregovore ćemo uputiti i saopćenja da javnost bude tačno informisana o svemu.”

Miralem Galijašević, 21.01.2019.

Nekoliko dana kasnije, Galijašević je informisao javnost da je SDA na pragu skupljanja većine, odnosno 18 zastupničkih glasova u Skupštini ZDK.

SDA je na putu da s HDZ BiH, A-SDA i SBiH formira skupštinsku većinu u Zeničko-dobojskom kantonu, a sada slijede operativne aktivnosti.”

Miralem Galijašević, 25.01.2019.

Tako su 31. januara 2019. godine predstavnici SDA potpisali koalicioni sporazum za formiranje vlasti u ZDK s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Stranke za BiH (SBiH) i nezavisnim zastupnikom Omerom Škaljom.

Tom prilikom Galijašević je istakao da će mandatar za sastavljanje nove Vlade ZDK biti imenovan uskoro.

Još nismo odredili ko će biti mandatar Vlade ZDK, ali i to ćemo brzo odrediti. Nismo sigurni da ćemo to moći amandmanski uraditi na nastavku konstituirajuće sjednice 8. saziva Skupštine ZDK, ali ići ćemo i u rekonstrukciju rukovodstva Skupštine.”

Miralem Galijašević, 31.01.2019.

S obzirom da potpisani koalicioni sporazum predviđa većinu od 18 zastupnika, Istinomjer će obećanju Miralema Galijaševića dati ocjenu “radi se na tome”, uz napomenu da ćemo pratiti da li će sporazum biti i realizovan potvrđivanjem nove većine, odnosno izborom nove Vlade ZDK od strane Skupštine ovog kantona.

(Istinomjer.ba)

Počeli radovi na izgradnji mosta u naselju Loznik

Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke Grada Visoko započela je...

Uskoro počinje primjena odluke o najnižim tehničkim uslovima koje moraju ispunjavati vozila

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je krajem marta ove godine donijelo odluku o “najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji...


Smjernice za sanaciju zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel” do kraja augusta

U Banjaluci je u utorak 23. jula održan sastanak predstavnika gradskih i institucija Republike Srpske (RS) na kojem se razgovaralo o definisanju mjera za sanaciju kontaminiranog zemljišta u...